Suroviny na mazanec s makom a višňami:
350 g hladkej múky, 200 g polohrubej múky, 300 ml mlieka, 150 g cukru, 150 g masla, 2 vajcia, 7 g sušeného droždia, 1 vanilkový cukor, žĺtok a mandle
Plnka: 200 g maku, 80 ml Karpatské KB, 120 ml mlieka, Pohár višní naložených v Karpatskom KB
Postup:
Višne si zlejeme z kompótovej šťavy a zalejeme Karpatským KB. Necháme odležať cez noc. V deň pečenia si v miske zmiešame múky (100 g hladkej múky si odložíme bokom), cukor a sušené droždie. Pridáme vajcia a zľahka premiešame. Mlieko si dáme zahrievať spolu s maslom. Zahrievame, až pokiaľ sa maslo nerozpustí.
Necháme vychladnúť, pokiaľ zmes nie je vlažná. Pridáme k múke a vymiesime cesto. Miesime cca 10 minút. Následne postupne pridávame zvyšných 100 g múky. Cesto ručne domiesime na pomúčenej doske a necháme kysnúť cca 60 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Pripravíme si plnku. Mak si zmiešame s mliekom a s 80 ml šťavy, v ktorej boli naložené višne. Chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.
Cesto si na pomúčenej doske rozvaľkáme na obdĺžnik. Potrieme makovou plnkou, posypeme višňami a zatočíme. Vznikne nám šúľok, ktorý stočíme do bochníka a uložíme do veľkej tortovej formy, ktorú sme vymastili a vysypali múkou. Potrieme žĺtkom, posypeme mandľami. Mazanec s makom a višňami pečieme pri teplote 190 stupňov, cca 30 – 40 minút.