Suroviny na metrové rezy:
Cesto biele: 4 vajcia, 10 dkg hladkej múky, 10 dkg cukru, ½ lyžičky prášku do pečiva
Cesto tmavé: 4 vajcia, 10 dkg hladkej múky, 10 dkg cukru, ½ lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžica horúcej vody, 1 lyžica kakaa
Krém: ½ l mlieka, 1 vanilkový puding, 1 maslo, 2 lyžice cukru, rum
Postup:
Cesto biele: Vyšľaháme žĺtky s cukrom a pomaly striedavo pridávame múku s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom z bielkov. Všetko vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí chrbát. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút, kým cesto zružovie.
Cesto tmavé: Vyšľaháme žĺtky s cukrom a pomaly striedavo pridávame múku s práškom do pečiva, vyšľahaným snehom z bielkov a kašičkou z horúcej vody a kakaa. Všetko vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí chrbát. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút.
Mohlo by vás zaujímať
Krém: Podľa návodu uvaríme puding, který necháme vychladnúť. Vytrieme maslo s cukrom a postupne vmiešame puding. Podľa chuti pridáme rum. Upečené a vychladnuté korpusy natenko nakrájame a zlepujeme striedavo s krémom – svetlé cesto – krém – tmavé cesto – krém – svetlé cesto atď. Vznikne dlhý „had“ – asi 1 meter, preto metrové rezy. Povrch potrieme zbytkom krému a dozdobíme podľa fantázie, napr. mletými orechami, kokosom, farebnými cukrovými guličkami, čokoládovými hoblinkami alebo čokoládovou polevou. Necháme vychladnúť a krájame zošikma, aby v reze vynikla farebnosť ciest.
TIP 1: Svetlé cesto môžeme z jednej strany natrieť pikantnejšou marmeládou – ríbezľovou.
TIP 2: cesto je možné nahradiť svetlými a kakaovými máslovými sušienkami hranatého tvaru.