Metrové rezy

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny na metrové rezy:

Cesto biele: 4 vajcia, 10 dkg hladkej múky, 10 dkg cukru, ½ lyžičky prášku do pečiva

Cesto tmavé: 4 vajcia, 10 dkg hladkej múky, 10 dkg cukru, ½ lyžičky prášku do pečiva, 1 lyžica horúcej vody, 1 lyžica kakaa

Krém: ½ l mlieka, 1 vanilkový puding, 1 maslo, 2 lyžice cukru, rum

Metrové rezy
https://www.shutterstock.com

Postup:

Cesto biele: Vyšľaháme žĺtky s cukrom a pomaly striedavo pridávame múku s práškom do pečiva a vyšľahaným snehom z bielkov. Všetko vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí chrbát. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút, kým cesto zružovie.

Cesto tmavé: Vyšľaháme žĺtky s cukrom a pomaly striedavo pridávame múku s práškom do pečiva, vyšľahaným snehom z bielkov a kašičkou z horúcej vody a kakaa. Všetko vylejeme do vymastenej, múkou vysypanej formy – buď na biskupský chlebíček, nebo srnčí chrbát. Pečieme pri teplote 180 stupňov cca 10 minút.

Mohlo by vás zaujímať

Metrový koláč

60 minútSuroviny na metrový koláč: Cesto: 5 vajec, 28 dag práškového cukru, 32 dag hladkej múky, prášok do pečiva, 10 lyžíc studenej vody (cca 140 ml),… Čítaj ďaľej

Krém: Podľa návodu uvaríme puding, který necháme vychladnúť. Vytrieme maslo s cukrom a postupne vmiešame puding. Podľa chuti pridáme rum. Upečené a vychladnuté korpusy natenko nakrájame a zlepujeme striedavo s krémom – svetlé cesto – krém – tmavé cesto – krém – svetlé cesto atď. Vznikne dlhý „had“ – asi 1 meter, preto metrové rezy. Povrch potrieme zbytkom krému a dozdobíme podľa fantázie, napr. mletými orechami, kokosom, farebnými cukrovými guličkami, čokoládovými hoblinkami alebo čokoládovou polevou. Necháme vychladnúť a krájame zošikma, aby v reze vynikla farebnosť ciest.

TIP 1: Svetlé cesto môžeme z jednej strany natrieť pikantnejšou marmeládou – ríbezľovou.

TIP 2: cesto je možné nahradiť svetlými a kakaovými máslovými sušienkami hranatého tvaru.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach