95 minútEnergia: 393 kcal.
Jesenný mriežkovaný koláč je veľmi lahodný koláč
Vystačí na: asi 12 porcií
Suroviny na jesenný mriežkovaný koláč (vystačí na asi 12 porcií):
Na cesto:
- 350 g špaldovej múky
- 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
- 100 g práškového cukru
- 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
- nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
- 1 vajce
- 1 KL Arómy vanilkovej
Na náplň:
- 250 g polotučného tvarohu
- 1 balíček Zlatého klasu (à 40 g)
- 40 g cukru
- 1 balíček Vanilkového cukru
- 1 vajce
- 3 zarovnané PL slivkového lekváru
- 400 g očistených a odkôstkovaných sliviek
Ešte potrebujeme:
- koláčovú formu (Ø 27 cm)
- elektrický ručný šľahač
Postup:
- Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru, vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky.
- Na prípravu náplne v mise vyšľaháme tvaroh so Zlatým klasom, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.
- Z cesta odoberieme 1/3 a odložíme bokom. Zo zvyšku cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto potrieme lekvárom, nanesieme náplň a obložíme slivkami. Z odloženého cesta vyvaľkáme plát, pomocou ostrôžky alebo ostrého noža narežeme na pruhy a na koláči vytvoríme mriežku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba prípravy: asi 40 minút
- Doba pečenia: asi 45 minút
Koláč necháme vychladnúť.
TIP: Špaldovú múku môžeme nahradiť polohrubou múkou.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1645 kJ / 393 kcal | 1168 kJ / 279 kcal |
Tuky | 19,95 g | 14,15 g |
Sacharidy | 38,73 g | 27,46 g |
Bielkoviny | 6,94 g | 4,92 g |
Zdroj: Dr.Oetker