Jesenný mriežkovaný koláč

Doba prípravy 95 minútEnergia: 393 kcal.Náročnosť

Jesenný mriežkovaný koláč je veľmi lahodný koláč

Vystačí na: asi 12 porcií

Suroviny na jesenný mriežkovaný koláč (vystačí na asi 12 porcií):

Na cesto:

  • 350 g špaldovej múky
  • 1 balíček Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • 100 g práškového cukru
  • 250 g zmäknutého masla alebo margarínu
  • nastrúhaná kôra z 1 chemicky neošetreného citróna
  • 1 vajce
  • 1 KL Arómy vanilkovej

Na náplň:

  • 250 g polotučného tvarohu
  • 1 balíček Zlatého klasu (à 40 g)
  • 40 g cukru
  • 1 balíček Vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • 3 zarovnané PL slivkového lekváru
  • 400 g očistených a odkôstkovaných sliviek

Ešte potrebujeme:

  • koláčovú formu (Ø 27 cm)
  • elektrický ručný šľahač

Postup:

  1. Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom. Pridáme maslo alebo margarín, kôru,  vajce a arómu a ručne vypracujeme dohladka. Cesto odložíme asi na 30 minút do chladničky.
  2. Na prípravu náplne v mise vyšľaháme tvaroh so Zlatým klasom, cukrom, vanilkovým cukrom a vajcom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.
  3. Z cesta odoberieme 1/3 a odložíme bokom. Zo zvyšku cesta na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme okrúhly plát s priemerom 30 cm a vložíme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Cesto potrieme lekvárom, nanesieme náplň a obložíme slivkami. Z odloženého cesta vyvaľkáme plát, pomocou ostrôžky alebo ostrého noža narežeme na pruhy a na koláči vytvoríme mriežku. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
  • Elektrická rúra: 180 °C
  • Teplovzdušná rúra: 160 °C
  • Plynová rúra: stupeň 3
  • Doba prípravy: asi 40 minút
  • Doba pečenia: asi 45 minút

Koláč necháme vychladnúť.

TIP:  Špaldovú múku môžeme nahradiť polohrubou múkou.

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1645 kJ / 393 kcal1168 kJ / 279 kcal
Tuky19,95 g14,15 g
Sacharidy38,73 g27,46 g
Bielkoviny6,94 g4,92 g

Zdroj: Dr.Oetker

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach