Suroviny na mug cake bez laktózy (rozpočet na 1 porciu):
3 lyžice mlieka bez laktózy (napríklad mandľové mlieko), štipka citrónovej kôry, 1 čajová lyžička citrónovej šťavy, 1 polievková lyžica rozpusteného tuku alebo masla bez laktózy, 4 polievkové lyžice hladkej múky, 1/3 čajovej lyžičky prášku do pečiva, 2 polievkové lyžice krupicového cukru, štipka jedlej sódy, hŕstka čučoriedok alebo iného drobného ovocia
Postup:
V žiaruvzdornom hrnčeku zmiešajte mlieko, citrónovú kôru a šťavu a nechajte odstáť 2 – 3 minúty. Po tomto čase bude zmes vyzerať mierne zrazene. Vmiešajte rozpustený tuk alebo maslo bez laktózy, múku zmiešanú s práškom do pečiva, cukor a jedlú sódu. Pomocou vidličky zmes prešľahajte do hladkého cesta.
Na takto pripravené cesto poukladajte pripravené umyté ovocie.
Dajte do mikrovlnnej rúry na vysoký výkon a na 1,5 minúty alebo kým nebude cesto krásne nadýchané a hotové vnútri (prepečenie skontrolujte špajľou – do cesta zapichnite špajľu a pokiaľ vyjde z cesta von čistá, je dezert hotový).
Servírujte s ďalším čerstvým ovocím, šľahačkou alebo poriadnou lyžicou jogurtu bez laktózy.