Vyskúšajte tento recept na nadýchanú roládu s tvarohovým krémom.
Nadýchaná roláda s tvarohovým krémom – suroviny:
Cesto: 4 vajcia, 150 g kryštálového cukru, 20 g rozpustenej Hery (2 lyžice), 40 g cmaru (2 lyžice), trochu ružového gélového potravinárskeho farbiva, 150 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, štipka soli
Krém: 250 g tučného tvarohu, 150 g smotany na šľahanie, 80 g práškového cukru, ½ lyžičky mletej vanilky (alebo semiačka z jedného lusku)
Práškový cukor na dokončenie a posypanie, ovocie na ozdobenie
Postup:
Rúru si predhrejte na 200 °C.
Do robota dajte na vysoké otáčky šľahať vajcia s cukrom. Keď ich vyšľaháte do pevnej nadýchanej hmoty, vypnite robot a opatrne primiešajte rozpustenú Heru. V cmare rozmiešajte gélové farbivo a primiešajte tiež do sladkej hmoty.
V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, trošku soli. Opatrne po častiach vmiešajte k zvyšným surovinám v miske robota. Vymiešajte cesto. Hladké a rovnomerne zafarbené.
Pripravte si plech o veľkosti zhruba 40 x 25 cm. Vyložte ho papierom na pečenie, ktorý môžete ešte zľahka potrieť Herou. Naň vylejte cesto, uhlaďte a dajte piecť do vyhriatej rúry.
Pečte 10 – 12 minút. Cesto sa nesmie piecť príliš dlho, lebo by šlo zle zmotať do tvaru rolády.
Medzitým čo sa roláda pečie, si pripravte čistú utierku. Tú posypte múčkovým cukrom a ten pekne roztrite po celej utierke.
Upečený plát cesta na utierku vyklopte, zlupnite papier na pečenie a utierkou zrolujte cesto do rolády.
Máte dve možnosti. Môžete začať motať z kratšej strany. Roláda bude kratšia a slimák ktorý vznikne v strede, bude zamotanejší, kolieska, ktoré odkrojíte budú väčšie. Keď začnete motať z dlhšej strany, bude slimák v strede menej výrazný, roláda bude dlhšia a budú z nej menšie kolieska.
Zamotanú roládu nechajte vychladnúť a pripravte si krém.
Tvaroh, cukor, vanilku a smotanu dajte šľahať do robota s metlou. Šľahajte asi tri minúty, pokiaľ krém zhustne.
Krém natrite na vychladnuté cesto, opäť zamotajte do rolády a dajte vychladnúť do chladničky. Nadýchaná roláda s tvarohovým krémom je hotová.
Podávajte ozdobenú ovocím, podľa chuti aj šľahačkou.