Suroviny na ovocné makové hviezdičky (vystačí na asi 30 kúskov):
Na cesto: 250 g hladkej múky, 1/2 KL kypriaceho prášku do pečiva, 125 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 100 g mletých mandlí, 100 g mletého maku, 170 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 vajce
Na potretie: 200 g ríbezľového džemu
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm), formičky v tvare hviezdičky (6 cm) a (2,5 cm)
Postup:
Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom, cukrom, vanilínovým cukrom, mandľami a makom. Pridáme maslo alebo margarín, vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Cesto necháme asi hodinu odpočívať pri izbovej teplote. Na pomúčenej pracovnej ploche z cesta pomocou váľka vyvaľkáme plát hrubý asi 3 mm. Formičkou (6 cm) povykrajujeme hviezdičky a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pri polovici hviezdičiek vykrojíme pomocou formičky (2,5 cm) stred. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Hviezdičky po vychladnutí zlepíme džemom.
Mohlo by vás zaujímať
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 10 minút (1 plech)
- Doba prípravy: asi 20 minút
Tipy:
Ak cesto pri vykrajovaní príliš mäkne, môžeme ho dávať priebežne vychladnúť do chladničky. Zlepené hviezdičky môžeme dozdobiť rozpustenou Polevou bielou Dr.Oetker. V dobre uzatvárateľnej dóze môžeme makové hviezdičky skladovať približne 3 týždne.
Zdroj: Dr.Oetker