Talianska dobrota Pasticciotto – sicílske pečivo, plnená krémom zo Zlatého klasu a vanilkovej pasty.
Suroviny na Pasticciotto – sicílske pečivo (vystačí na 12 porcií):
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku do pečiva
- štipka soli
- 125 g práškového cukru
- 125 g mäkkého masla
- 2 žĺtky
Na náplň:
- 1 balíček Zlatého klasu
- 400 ml plnotučného mlieka
- 25 g cukru
- 2 žĺtky
- 1 KL Vanilkovej pasty
Na potretie:
- 1 žĺtok
Ešte potrebujeme:
- potravinársku fóliu
- formy na oválne košíčky alebo na muffiny
Postup:
1. Na prípravu cesta zmiešame v mise múku s kypriacim práškom, soľou a cukrom. Pridáme maslo a žĺtky a ručne vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a uložíme asi na 20 minút do chladničky.
2. Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas s mliekom, cukrom, žĺtkami a vanilkovou pastou podľa návodu na obale. Odstavíme, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme vychladnúť.
3. Cesto vyberieme z chladničky a ¾ cesta vtlačíme do vymastených formičiek. Náplň rovnomerne rozdelíme na cesto a zakryjeme zvyškom cesta. Povrch potrieme pomocou štetca alebo mašlovačky rozšľahaným žĺtkom. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 200 °C
- Teplovzdušná rúra: 180 °C
- Plynová rúra: stupeň 4
- Doba prípravy: asi 30 minút
- Doba pečenia: asi 25 minút
TIP:
Pred pečením môžeme zo zvyškov odkrojeného cesta vykrojiť malé ozdoby, napr. kvetinky.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 917 kJ / 219 kcal | 1033 kJ / 246 kcal |
Tuky | 11 g | 12 g |
Sacharidy | 18 g | 20 g |
Bielkoviny | 3,8 g | 4,3 g |
Zdroj: Dr.Oetker