Rebarborová štrúdľa s mandľami

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Rebarborová štrúdľa s mandľami je v našej rodine veľmi obľúbená. Predpokladám, že si ju zamilujete tak, ako my. Je rýchla, šťavnatá, kyselkavá a veľmi rýchlo mizne z tanierov…:-)

Hoci rebarbora vyzerá ako lopúch, v minulosti sa nachádzala v každej dedinskej záhradke. Kyselkavá a sladká zároveň, šťavnatá a zdravá. Rebarbora sa zberá od polovice apríla do polovice júna (do Jána).

Suroviny:

1 balenie chladeného lístkového cesta, 120 g masla, 1,5 kg rebarbory, 80 g strúhaných mandlí, 150 g strúhanky, kôra z citróna ( nezabudnite, že citrón musí byť chemicky neošetrený ), trocha mletej škorice, 1 balíček vanilkového cukru, 200 g práškového cukru,  2 PL kryštálového cukru

Rebarborová štrúdľa s mandľami

Postup:

Rebarboru očitíme, olúpeme a nakrájame asi na 3 cm kúsky. Zmiešame ju s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom, nastrúhanou citrónovou kôrou, nastrúhanými mandľami a trochou mletej škorice. Na panvici speníme maslo, pridáme strúhanku a krátko za stáleho miešania opečieme. Pridáme kryštálový cukor a trochu mletej škorice.

Rúru vyhrejeme a plech vyložíme papierom na pečenie. Lístkové cesto položíme na vlhkú útierku alebo rovno ho necháme na papieri na pečenie, v ktorom bolo zabalené. Cesto potrieme roztopeným maslom. Na jednu tretinu cesta dáme omrvinky, na ne dáme plnku a závin zrolujeme.

Položíme na plech, potrieme rozpusteným maslom a v predhriatej rúre pečieme asi 30 minút. Štrúdľu pred nakrájaním necháme asi 10 minút odpočívať. Nakrájame, posypeme práškovým cukrom a podávame so šľahačkou alebo osladenou kyslou smotanou.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach