Ružová bábovka s brusnicami je dezert vhodný k popoludňajšej káve
Ružová bábovka s brusnicami – suroviny (vystačí na asi 16 porcií):
Na cesto: 3 vajcia, 150 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 250 g polohrubej múky, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva, farba gélová potravinárska ružová, 2 zarovnané PL nasekaných sušených brusníc
Na ozdobenie: 2 zarovnané PL mandľových lupienkov, 1 balíček polevy v prášku s citrónovou príchuťou, 3 PL studeného mlieka, farba gélová potravinárska ružová
Ešte potrebujeme: formu na bábovku (Ø 23 cm), elektrický ručný šľaha
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni
do peny. Postupne na najnižšom stupni zašľaháme smotanu a múku zmiešanú s kypriacim práškom. Polovicu cesta nalejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Druhú polovicu zafarbíme gélovou farbou a primiešame brusnice. Nalejeme do formy
a pomocou vidličky zapracujeme do svetlého cesta tak, aby sme vytvorili mramorovanie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Doba prípravy: asi 30 minút
- Doba pečenia: asi 50 minút
- Elektrická rúra: 160 °C
- Teplovzdušná rúra: 140 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
Bábovku vyklopíme a necháme vychladnúť. Na ozdobenie na panvici opražíme mandle a necháme ich vychladnúť. Polevu pripravíme s mliekom podľa návodu na obale, zafarbíme gélovou farbou a nalejeme ju na bábovku. Ihneď posypeme mandľami a necháme stuhnúť.
Tip: Miesto brusníc môžeme použiť kandizované višne.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 795 kJ / 190 kcal | 1260 kJ / 301 kcal |
Tuky | 6,79 g | 10,78 g |
Sacharidy | 28,87 g | 45,83 g |
Bielkoviny | 3,43 g | 5,45 g |
Zdroj: Dr.Oetker