Táto tradičná pochúťka sa často objavuje na slávnostnom stole. Ak ich pripravíte z múky vhodnej na kysnuté cesto, šišky budú krásne nadýchané. Plniť ich môžete marmeládou alebo napríklad makom, ako to robili naše babičky.
Suroviny na šišky ( rozpočet na 20 menších šišiek ):
500 g múky Babičkina voľba na kysnuté cesto, 250 ml vlažného mlieka, 30 g droždia, 50 g masla, 3 žĺtky, 2 lyžice rumu, citrónová kôra, štipka soli, kvalitná marmeláda na naplnenie, slnečnicový olej na vyprážanie
Postup:
Odlejte časť mlieka, pridajte do neho dve lyžice múky a lyžičku cukru, rozdrobené droždie a všetko zamiešajte. Nechajte vykvasiť kvások. Zmäknuté maslo dôkladne vymiešajte s cukrom do peny. Po jednom do neho zašľahajte žĺtky a rum. Do zmesi pridajte kvások a vlažné mlieko. Po častiach prisypávajte múku. Cesto preložte do robota a nechajte miesiť asi 5 minút. Cesto môžete vypracovať aj v ruke, ale je to aspoň 10 minútová drina s vareškou. Cesto nechajte na teplom mieste kysnúť asi hodinu. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku a vyvaľkajte placku. Na polovici cesta si pohárom naznačte krúžky.
Mohlo by vás zaujímať
Doprostred dajte džem. Vykrojte kolieska a pohárom pritlačte k naznačeným krúžkom. Túto fázu musíte urobiť dôkladne, šišky sa nesmú nikde otvárať, pretože by do nich natiekol olej pri vyprážaní. Šišky nechajte ešte 20 minút vykysnúť. V polovici kysnutia ich otočte rubom nahor, aby kysnutie bolo rovnomerné. Rozpáľte v hrnci veľké množstvo oleja a šišky v ňom z oboch strán osmažte. Pozor na pripálenie, smažte skôr zľahka. Začnite na jednej strane a prikryte pokrievkou, potom odokryte, šišky otočte a dosmažte z druhej strany.