Slaný závin na oslavu

Doba prípravy 50 minútNáročnosť

Suroviny:

Na cesto: 275 g hladkej múky, 1 balíčka Kypriaceho prášku do pečiva, 125 g zmäknutého masla alebo margarínu, 1 žĺtok, 75 g bieleho jogurtu

Na náplň: 3 PL ostrého kečupu, 150 g plátkovej šunky, 150 g plátkového eidamu, 100 g plesňového syra nakrájaného na plátky, 120 g hermelínu nakrájaného na plátky, pár lístkov bazalky, 1 zarovnaná KL oregana

Na potretie a posypanie: 1 žĺtok, 2 zarovnané PL sezamových semienok

Ešte potrebujeme: plech na pečenie (30 × 40 cm), papier na pečenie

Slaný závin

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s kypriacim práškom. Pridáme maslo alebo margarín, žĺtok a jogurt a ručne vypracujeme dohladka. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme asi na 1 hodinu do chladničky.  Na pomúčenej pracovnej ploche pomocou váľka cesto rozvaľkáme na tenký plát. Potrieme kečupom a na povrch rozložíme šunku, syry a bazalku. Povrch posypeme oreganom a zavinieme. Prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Závin potrieme žĺtkom pomocou štetca alebo pierka a posypeme sezamovými semienkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.  Závin necháme vychladnúť, potom ho nakrájame na plátky.

Tip:

Pre rýchlu prípravu môžeme cesto nahradiť lístkovým cestom.

Doba prípravy: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 20 minút
Vystačí na: 1 závin
Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 4

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach