Suroviny na slivkový koláč s mandľami (rozpočet na 1 plech):
30 g droždia, 80 g práškového cukru, ¼ l vlažného mlieka, 500 g hladkej múky, štipka soli, trochu citrónovej kôry, 125 g rozpusteného masla, 1,5 kg sliviek, 100 g sekaných mandlí, 150 g cukru
Postup:
Droždie rozpustíme v troche cukru s niekoľkými lyžičkami vlažného mlieka. Múku vsypeme do misy na miesenie, pridáme droždie, zvyšok mlieka, soľ, postrúhanú citrónovú kôru a maslo. Cesto opatrne miešame miesičom ručného mixéru. Miesime pri strednej rýchlosti, kým cesto nie je celkom hladké a prestane sa prichytávať na okrajoch misy. Prikryjeme a dáme na 20 minúť kysnúť. Slivky umyjeme, osušíme, odkôstkujeme.
Mohlo by vás zaujímať
Plech potrieme tukom. Cesto krátko miesime, položíme na plech, vyvaľkáme a pritlačíme okraje. Poobkladáme slivkami, dáme 20 minút dokysnúť, potom pečieme. Cukor zmiešame so sekanými mandľami a posypeme horúci koláč. Po vychladnutí pokrájame na kúsky.