Spekulatius

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Suroviny:

Na cesto: 200 g hladkej múky, 50 g mandľovej múky (alebo najemno mletých lúpaných mandlí), 1 zarovnaná KL Kypriaceho prášku s vínnym kameňom, 150 g trstinového cukru, 2 balíčky škoricového cukru, štipka soli, 1 balíček Finesse citrónovej kôry, štipka mletého zázvoru, štipka mletého muškátového orieška, štipka mletého klinčeka, 110 g zmäknutého masla, 2 vajcia
Na ozdobenie: 100 g ríbezľového džemu, 1 balíček Polevy svetlej, Zdobenie 4 druhy zlaté/strieborné
Ešte potrebujeme: 2 plechy na pečenie (30 x 40 cm), formičky na vykrajovanie s rôznymi vianočnými motívmi

Spekulatius

Postup:

Na prípravu cesta v mise zmiešame múku s mandľovou múkou a kypriacim práškom. Pridáme cukor, škoricový cukor, soľ, citrónovú kôru, korenie, maslo a vajcia a ručne vypracujeme dohladka. Na pomúčenej pracovnej ploche vyvaľkáme z cesta pomocou váľka plát hrubý asi 4 mm. Pomocou formičiek povykrajujeme rôzne tvary a poukladáme ich na plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. Pečivo necháme vychladnúť. Pečivo spájame džemom a máčame do polevy pripravenej podľa návodu na obale. Ozdobíme zdobením podľa vlastnej fantázie.

Tip:

Pred pečením môžeme pečivo posypať plátkami mandlí.

Elektrická rúra: 170 °C
Teplovzdušná rúra: 150 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 12 minút (1 plech)
Doba prípravy: asi 30 minút
Vystačí na: asi 30 kusov (zlepených)

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach