Suroviny na sypaný makovník (množstvo je na dva makovníky):
300 ml mlieka, 40 g čerstvého droždia, 60 g cukru, 500 g hrubej múky, 80 ml oleja, štipka soli
Plnka: 200 g mletého maku, 100 g sušených hrozienok, 200 g cukru
Postup:
Do misy nasypeme múku, cukor, nalejeme vlažné mlieko a pridáme rozmrvenú kocku droždia. Prikryjeme útierkou a počkáme, kým droždie začne pracovať. Premiešame, prilejeme olej, pridáme štipku soli a znovu premiešame tak, aby sa suroviny spojili. Opäť prikryjeme a po desiatich minútach vyhnetieme nelepivé cesto. Podľa potreby pridáme múku. Vykysnuté cesto rozdelíme na dve polovice. Vypracujeme bochníky. Jeden dáme na pomúčenú dosku a druhý opäť zakryjeme. Cesto vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika asi na hrúbku pol centimetra. Mletý mak zmiešame s cukrom. Mak tiež rozdelíme na dve časti.
Mohlo by vás zaujímať
Nasypeme na cesto, pozor – nie celkom ku krajom. Posypeme ho ešte sušenými hrozienkami namočenými v horúcej vode aspoň na 20 minút. Potom mak ešte poprskáme vodou aby sme ho trocha navlhčili. Makovník zavinieme, kúsok na stranách a potom už bežne po šírke. Záviny preložíme na plech s papierom, pomastíme a necháme nakysnúť. Pečieme na 180ºC asi 40 minút, pokým nebudú aj odspodu prepečené.