Syrový koláč s údenou šunkou

Doba prípravy 35 minútNáročnosť

Niečo malé k bielemu vínu – Syrový koláč s údenou šunkou

Suroviny na syrový koláč s údenou šunkou :

Na cesto: 350 g hladkej múky, 175 g masla 1 vajce, 3 lyžice vody,1 lyžičku soli, 1 vajce na potretie, tuk na vymazanie.

Na plnku: 300 g údenej kuracej šunky, 300 g tvrdého syra s modrou plesňou, 3 vajcia, 15 g prelisovaného cesnaku, 15 g nasekanej petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie.

Postup:

Zo surovín vypracujeme cesto do tvaru bochníka, necháme odpočívať  hodinu prikryté utierkou. Šunku a syr nakrájame na kocky, pridáme vajcia, cesnak, petržlenovú vňať, soľ, korenie. Dôkladne premiešame. Cesto premiesime a rozdelíme na dve tretiny a tretinu. Väčšiu časť rozvaľkáme a dáme do pizza formy tak, aby presahovalo okraje. Popicháme ho vidličkou a dáme náplň. Prikryjeme menším rozvaľkaným cestom, kraje zatlačíme. Potrieme žĺtkom a pečieme pri 185 °C asi 25 minút.

Tip:

Zo zvyškov cesta povykrajujeme hviezdičky a pred pečením  nimi ozdobíme vrch koláča.

Extra tip:

Namiesto mieseného cesta môžeme použiť kocku lístkového cesta, ktoré nahrubšie rozvaľkáme. Vrch plnky neprikryjeme plátom cesta, ale z pásov vytvoríme mriežku a potrieme ju žĺtkom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach