Tvarohovo-citrónová bábovka je rýchla a chutná bábovka s nádychom citrónovej príchute. Hodí sa ku káve, čaju, na raňajky alebo na desiatu pre deti.
Suroviny na Tvarohovo-citrónovú bábovku (vystačí asi na 16 porcií):
Na cesto:
- 4 žĺtky,
- 250 g cukru,
- 250 g zmäknutého masla,
- 2 balíčky Trstinového cukru citrónového,
- 4 bielky,
- 250 g polohrubej múky,
- 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva,
- 250 g polotučného tvarohu
Okrem toho potrebujeme:
- formu na bábovku (Ø 23 cm),
- elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, maslom a trstinovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zľahka vmiešame do žĺtkovej peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom, tvaroh a zľahka vymiešame dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 170 °C
- Teplovzdušná rúra: 150 °C
- Plynová rúra: stupeň 2
- Doba prípravy: asi 30 minút
- Doba pečenia: asi 50 minút
Mohlo by vás zaujímať
Tvarohovo-citrónová bábovka je hotová. Bábovku necháme asi 10 minút vo forme ochladnúť. Potom ju opatrne vyklopíme.
Tip:
Povrch bábovky môžeme pocukrovať práškovým cukrom alebo potrieť Polevou v prášku citrónovou.
Do cesta môžeme pridať kandizované ovocie, upiecť ho vo forme na srnčí chrbát a poliať Polevou vprášku čokoládovou a máme Biskupský chlebíček.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1369 kJ / 327 kcal | 1712 kJ / 409 kcal |
Tuky | 21,56 g | 26,95 g |
Sacharidy | 30,12 g | 37,65 g |
Bielkoviny | 3,66 g | 4,58 g |