Suroviny:
Na cesto: višňový kompót (hmotnosť po odkvapkaní 350 g), 250 g polotučného tvarohu, 150 g zmäknutého masla alebo margarínu, 150 g práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 vajce, 300 g hladkej múky, 1 balíček kypriaceho prášku do pečiva
Na ozdobenie: 50 g rozpusteného masla, 25 g mandľových plátkov, 1 balíček Tortového želé červeného Dr.Oetker, 250 ml šťavy z kompótu (prípadne doplnenej vodou), 2 zarovnané PL cukru
Ešte potrebujeme: plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm)
Postup:
Kompót necháme na sitku odkvapkať a šťavu pritom zachytíme. Na cesto poukladáme kôpky višní. Voľné cesto pokvapkáme rozpusteným maslom a posypeme plátkami mandlí. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.Na prípravu cesta v mise vareškou vymiešame tvaroh s maslom alebo margarínom, cukrom, vanilínovým cukrom a vajcom dohladka. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vareškou vypracujeme dohladka. Cesto na pomúčenej pracovnej ploche ešte dôkladne premiesime. Pomocou valčeka vyvaľkáme na obdĺžnik 30 x 40 cm a prenesieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Tvarohový koláč s višňami necháme vychladnúť. Na ozdobenie pripravíme tortové želé so šťavou a cukrom podľa návodu na obale a pomocou lyžice nanesieme na višne. Necháme stuhnúť. Tvarohový koláč s višňami podávame.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 25 minút
Mohlo by vás zaujímať
Tip:
Pre zvýraznenie vanilkovej vône koláča pridáme do cesta 1 KL Arómy vanilkovej Dr.Oetker.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 712 kJ / 170 kcal | 1030 kJ / 246 kcal |
Tuky | 8,27 g | 11,99 g |
Sacharidy | 15,22 g | 22,05 g |
Bielkoviny | 3,24 g | 4,69 g |
Zdroj: Dr.Oetker