Suroviny:
300 ml polotučného mlieka, 100 g Hery, 42 g čerstvého alebo sušeného droždia, štipka soli, 2 vajcia, 100 g práškového cukru , 500 g pšeničnej múky, 1 vajce + 2 lyžice mlieka na potretie, 6 farebných alebo prírodných vajíčok na ozdobenie, farebné cukrové sypanie
Postup:
Mlieko spolu s Herou dajte do hrnca na sporák a zahrievajte, kým sa Hera nerozpustí. Nechajte vychladnúť, až bude zmes vlažná. Potom do mlieka pridajte lyžicu cukru a rozdrobte droždie. Nechajte v pokoji stáť, pokým sa na povrchu nezačnú robiť bubliny.
V mise kuchynského robota zmiešajte múku so štipkou soli a cukrom. Pridajte vajce a mlieko s kváskom. Vymieste pevné nelepivé cesto. Misu prikryte utierkou a nechajte hodinu kysnúť.
Vykysnuté cesto vyklopte na dosku na miesenie. Rozdeľte na šesť rovnakých dielov a potom ešte každý diel na polovicu. Z dvoch pripravených kúskov cesta vyvaľkajte dva dlhé „hady“ s dĺžkou asi 35 cm. Prepleťte ich a spojte do venca. Tento postup opakujte s každým dielom a vytvarujte spolu šesť vencov.
Vence dajte na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte ešte hodinu kysnúť na plechu.
Vykysnuté vence potrite rozšľahaným vajíčkom s mliekom. Pripravené vajíčka potrite jemne olejom (aby sa k cestu veľmi neprilepili) a dajte do stredu venca. Cesto ozdobte farebným cukrovým sypaním.
Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C, 20 – 25 minút.