Vianočka s mandľami a hrozienkami

Doba prípravy 140 minútNáročnosť

Vianočka s mandľami je výborná na raňajky alebo ako rýchla jednoduchá večera :-). Ak sa podujmete si ju pripraviť doma, prevonia vám celý dom. Vyskúšajte náš recept!

Vianočka s mandľami a hrozienkami – suroviny:

750 g polohrubej múky, 100 g cukru, 150 g ztuženého tuku alebo masla, 4 žĺtky, 50 g droždia, 120 g mandlí, 120 g hrozienok, 3/8 l mlieka, 5 g soli, 1 vanilínového cukru, 1 celé vajce, tuk na vymastenie plechu, cukor na posyp múčnych jedál

Vianočka s mandľami
https://www.shutterstock.com

Postup:

Z trošky Korunného cukru krupicového, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky. Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku,pridáme kvások a všetky suroviny zmiešame až kým sa prestane lepiť na varechu. Takto pripravené cesto necháme asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy a začneme pliesť. Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech, ktorý ešte môžeme vyložiť papierom na pečenie.

Mohlo by vás zaujímať

Vianočky

Zapletieme vás do tajov vianočky

15 minútZapletieme vás do tajov vianočky alebo ako jednoducho upliesť vianočku Aj vy stojíte každé Vianoce bezradne nad cestom na vianočku a snažíte sa rozpamätať, ako sa… Čítaj ďaľej

Do stredu upleteného copu urobíme ryha a nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Na prvý cop uložíme ďalší, ktorý upletieme z 3 prameňov a tiež narežieme a vložíme mandle a hrozienka. Poslednú časť cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene a tie stočíme. Nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky mandľami a hrozienkami. Počas pečenia prepichujeme vianočku špajľou. Po upečení ju necháme odpočinúť asi ¾ hodinu. Potom ju ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod. Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C. Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom. Hotovú vianočku ocukríme cukrom na posyp múčnych jedál.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach