Vianočka s mandľami je výborná na raňajky alebo ako rýchla jednoduchá večera :-). Ak sa podujmete si ju pripraviť doma, prevonia vám celý dom. Vyskúšajte náš recept!
Vianočka s mandľami a hrozienkami – suroviny:
750 g polohrubej múky, 100 g cukru, 150 g ztuženého tuku alebo masla, 4 žĺtky, 50 g droždia, 120 g mandlí, 120 g hrozienok, 3/8 l mlieka, 5 g soli, 1 vanilínového cukru, 1 celé vajce, tuk na vymastenie plechu, cukor na posyp múčnych jedál
Postup:
Z trošky Korunného cukru krupicového, mlieka, 2 lyžíc múky a droždia si pripravíme kvások. Vo vlažnom mlieku rozpustíme soľ, cukor, vanilínový cukor, tuk a nakoniec do neho zamiešame žĺtky. Pripravenú zmes nalejeme do misy na preosiatu múku,pridáme kvások a všetky suroviny zmiešame až kým sa prestane lepiť na varechu. Takto pripravené cesto necháme asi 3 hodiny kysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 8 častí, z ktorých vytvarujeme rovnaké pásy a začneme pliesť. Spodnú časť vianočky pletieme zo 4 prameňov, preložíme na vymastený plech, ktorý ešte môžeme vyložiť papierom na pečenie.
Mohlo by vás zaujímať
Do stredu upleteného copu urobíme ryha a nasypeme časť sparených mandlí a hrozienok. Na prvý cop uložíme ďalší, ktorý upletieme z 3 prameňov a tiež narežieme a vložíme mandle a hrozienka. Poslednú časť cesta rozdelíme na polovičku a vytvarujeme 2 tenšie pramene a tie stočíme. Nakoniec môžeme posypať aj vrch vianočky mandľami a hrozienkami. Počas pečenia prepichujeme vianočku špajľou. Po upečení ju necháme odpočinúť asi ¾ hodinu. Potom ju ešte potrieme rozšľahaným vajíčkom, vložíme do rozohriatej rúry a pečieme asi 1 a ½ hod. Po úvodnom 10 min. zapečení pri 220°C znížime teplotu na 180°C. Pred koncom pečenia môžeme vianočku zakryť papierom na pečenie alebo alobalom. Hotovú vianočku ocukríme cukrom na posyp múčnych jedál.