Vianočné brusnicovo-pomarančové cupcakes

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny na vianočné brusnicovo-pomarančové cupcakes (na 12 stredných cupcakes):

Korpus: 1 a ½ hrnčeka tortovej múky (zmiešate 85 g hladkej múky a 15 g kukuričného škrobu), 1 lyžice hladkej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, ¼ lyžičky soli, 113 g Hery izbovej teploty, 1 hrnčeka kryštálového cukru, 1 väčšie alebo 2 menšie vajíčka, ½ lyžičky vanilkového extraktu, ½ lyžice šťavy z brusníc, kôra z ½ pomaranča, ½ hrnčeka plnotučného mlieka

Pomarančový krém na brusnicovo-pomarančové cupcakes: 230 g krémového syra, izbovej teploty, 100 g Hery izbovej teploty, 250 g práškového cukru, ½ lyžičky vanilkového extraktu, kôra z 1 pomaranča, 1 lyžica pomarančovej šťavy

Brusnicová omáčka na brusnicovo-pomarančové cupcakes: 2 hrnčeky čerstvých brusníc, 1 hrnček vody, 110 g (1/2 hrnčeka) kryštálového cukru, 3 žĺtky, 5 polievkové lyžice zmäknutej Hery

brusnicovo-pomarančové cupcakes

Postup:

Rúru predhrejete na 175 °C. Plech vyložíte papierovými košíčkami.

Tortovú múku zmiešate s práškom do pečiva. V mixéri vyšľaháte na strednej rýchlosti maslovú Heru spolu s kryštálovým cukrom do svetlej a nadýchanej hmoty. Rýchlosť znížite a zašľaháte vajcia, vždy jedno po druhom. Pridáte vanilkový extrakt, šťavu z brusníc a kôru z pomaranča. Všetko zľahka prešľaháte. Pri nízkych otáčkach začnete zašľahávať múčnu zmes a mlieko. Začínate s 1/3 dávky múčnej zmesi a polovicou dávky mlieka, končíte vždy múčnou zmesou. Prichystané košíčky plníte do 2/3 ich výšky. Pečiete asi 17-19 minút.

Krémový syr vymiešate spolu s tukom dohladka. Pridáte vanilkový extrakt a kôru a šťavu z pomaranča a jemne zašľaháte do krému. Postupne začnete zašľahávate vopred preosiaty práškový cukor, kým nie je zmes krásne nadýchaná a krém hladký.

Potom pripravíte brusnicovú omáčku. Dáte do kastrólika brusnice, zalejete vodou, aby boli celé ponorené a varíte 5 minút. Za občasného miešania ich necháte úplne zmäknúť. Zmäknuté brusnice pretlačíte cez sitko. Prepasírované brusnice opäť vrátite do kastrólika, zahrejete, pridáte cukor a žĺtky a na miernom ohni zahrievate, kým zmes nezhustne. Stiahnete z plameňa a vmiešate pripravenú, zmäknutú rastlinnú tukovú nátierku Hera Maslová príchuť. Prelejete do pohára a necháte vychladnúť. Takto pripravenú brusnicovú omáčku môžete v chladničke skladovať až 2 týždne.

Do hotových vychladnutých korpusov vykrojíte pomocou ostrej lyžičky jamku. Tú bohate naplníte brusnicovou omáčkou. Nakoniec už iba zdobíte pripraveným pomarančovým krémom a čerstvými brusnicami.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach