Suroviny na Vianočné rezy:
Na karamelové mlieko: 4 zarovnané PL cukru, 300 ml mlieka
Na cesto: 5 vajec, 70 g cukru, 1 balíček vanilínového cukru, 1 PL oleja, 60 g polohrubej múky, ½ balíčka kypriaceho prášku do pečiva, 2 zarovnané PL preosiateho kakaa
Na náplň: 2 balíčky Zlatého klasu (à 40 g), 600 ml mlieka, 60 g cukru, 200 g lieskovoorieškového krému (napr. Nutella), 150 g zmäknutého masla, 170 g sušienok (napr. Bebe)
Na ozdobenie: 2 balíčky Šľahačky, 1 zarovnaná PL kakaa
Ešte potrebujeme: plech na pečenie s vyšším okrajom (30 x 40 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu karamelového mlieka do kastrólika nasypeme cukor a miešame dokiaľ sa cukor neroztaví (skaramelizuje). Pridáme mlieko a miešame tak dlho, kým sa karamel v mlieku úplne nerozpustí. Odložíme na noc do chladničky.Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajcia s cukrom a vanilínovým cukrom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme olej a múku zmiešanú s kypriacim práškom a kakaom a na najnižšom stupni zašľaháme do vaječnej peny. Cesto rozotrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 25 minút. Korpus necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Na prípravu náplne uvaríme Zlatý klas so 600 ml mlieka a cukrom podľa návodu na obale. Do horúceho krému metličkou vmiešame lieskovoorieškový krém a za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutý puding vyšľaháme s maslom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni. Polovicu náplne rozotrieme na korpus. Na náplň rozložíme sušienky a zakryjeme zvyšnou náplňou.Na ozdobenie vo vyššej nádobe vyšľaháme karamelové mlieko a šľahačku v prášku podľa návodu na obale dotuha. Šľahačku opatrne rozotrieme na náplň a cukrárskym hrebeňom alebo vidličkou ozdobíme. Posypeme kakaom a odložíme do chladničky.
Tip:
Kypriaci prášok do pečiva môžeme nahradiť Kypriacim práškom do pečiva s vínnym kameňom.