Lieskovo-orieškové parfé v jahodovej omáčke

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Suroviny:

3 vajcia, 100 g cukru, 100 ml sladkej smotany, pol lyžice lesného medu, 100 g pomletých lieskových orieškov, 250 g jahôd (čerstvých alebo mrazených), lyžica medu, 2 lyžice masla, 20 ml červeného Hubertu, 25 g kyslej smotany

Postup:

Žĺtky vymiešame s polovicou cukru v horúcom vodnom kúpeli na penu a následne miešame v studenom vodnom kúpeli až do vychladnutia. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, zo sladkej smotany šľahačku. Med, lieskové oriešky, sneh a šľahačku opatrne primiešame do žĺtkovej masy. Masu vlejeme do hranatej formy (biskupský chlebík, srnčí chrbát, príp. samostatné formičky) a na 4-5 hodín dáme zamraziť. Na panvici roztopíme maslo a med, necháme jemne skaramelizovať, pridáme jahody a povaríme na miernom plameni, kým sa nerozvaria. Pridáme červený Hubert, necháme jemne vyprchať alkohol. Prelejeme cez sitko, aby sme zachytili jahodové jadierka a necháme vychladnúť. Na tanier nalejeme jahodovú omáčku, pokvapkáme ju niekoľkými kvapkami dobre vymiešanej kyslej smotany a pomocou noža vytvoríme dekoratívny vzor. Plátky parfé uložíme na omáčku a ozdobíme lístkami mäty. (parfé vytiahneme z mrazničky s predstihom, aby zmäklo)

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach