Božská Panna cotta

Doba prípravy 20 minútNáročnosť

Talianska klasika – dezert, po ktorom si oblížete všetky prsty. Oblejte ho karamelovým krémom alebo omáčkou z ovocia (jahôd, malín, či ríbezlí) ako svetoznámi kulinári Antonio Carluccio a Gennardo Contaldo. V ich novej knihe Dvaja talianski gurmáni nájdete vyše 100 lahodných talianskych receptov. Recept na Pannu cottu zaberie asi 10 minút prípravy a je pre 6 osôb.

Božská Panna cotta suroviny:

1 liter sladkej smotany, 6 kusov plátkovej želatíny, 6 lyžíc krupicového cukru, ovocie na ozdobenie
Karamelová omáčka: 6 lyžíc krupicového cukru, 2 lyžice vody, 2 lyžice sladkej smotany

Postup:

Do hrnca vlejte smotanu, pridajte cukor. Namiesto obyčajného môžete dať aj vanilkový, prípadne pol na pol. Vymiešajte na miernom ohni, kým sa cukor rozpustí. Medzitým si namočte želatínu do trochy vody, asi na 3 minúty. Želatínu vložte (bez vody) do smotany a stále miešajte, kým sa želatína nerozpustí. Pozor, ako každá želatína sa nesmie variť. Udržujeme asi na 80 stupňoch Celzia. Keď sa celkom rozpustí, vlejte do formičiek napr. od jogurtov, či malých pudingov, alebo do formy na srnčí chrbát. Nechajte prikryté v chladničke, aby to stuhlo – najmenej 6 hodín. Stuhnutú panna cottu vyklopte a polejte ovocnou, prípadne karamelovou omáčkou. Môžete aj posypať lesným ovocím, jahodami, malinami… Karamelovú omáčku pripravíte jednoducho – cukor a vodu zmiešajte v hrnci. Keď sa cukor rozpustí a zmes začne vrieť, prilejte smotanu a vyšľahajte metličkou do hnedého karamelu.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach