Božská orechová torta – suroviny:
Tmavé cesto: 12 vajec, 12 pol. lyžíc kryštálového cukru, 12 pol. lyžíc výberovej múky, kakao, 3/4 prášok do pečiva
Vanilkový krém: 140 g krém. prášok Zlatý klas, 0,75 l mlieko, 80 g kryštálový cukor, 80 g vanilkový cukor, niekoľko kvapiek rumovej arómy, 260 g Hera, 2,5 polievkové lyžice kakaa
Orechový krém: 10 dkg mleté orech, 5 dkg práškový cukor, 2,5 dkg vanilkový cukor, rumovú arómu podľa chuti, kôru z citróna a podľa potreby mlieko Mleté orechy, cukor, rum. arómu, citrónovú kôru premiešame a sparíme vriacim mliekom do takej hustoty, aby sa mohol natrieť na cesto a necháme vychladnúť.
Šľahačka a orechy 1-2 práškové šľahačky a lieskové orechy, mandle
Postup:
Tmavé cesto: Z uvedených ingrediencií upečieme 2 piškótové pláty na veľkom plechu ( 6 + 6 vajec)
Vanilkový krém: Z mlieka, cukru, vanilkového cukru a Zlatého klasu uvaríme hladký krém.
Do studeného vmiešame Heru a podľa chuti rum. arómu. Krém rozdelíme na 2 časti. Do jednej pridáme kakao. Vychladnuté krémy ešte raz vymiešame do peny.
Orechový krém: Mleté orechy, cukor, rum. arómu, citrónovú kôru premiešame a sparíme vriacim mliekom do takej hustoty, aby sa mohol natrieť na cesto a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Zostavujeme rez: Jedno tmavé cesto natrieme svetlým krémom. Prikryjeme druhým cestom a pokvapkáme rumom
Na toto cesto natrieme orechovú plnku a na ňu rozotrieme kakaový krém. Na krém dáme polovicu šľahačky, ktorú pripravíme podľa návodu na šľahačke a natrieme druhú polovicu šľahačky. Povrch posypeme nastrúhanými orechami. Koláč krájame na rezy ako tortu. Božská orechová torta je hotová.
autor: Edita Hrazdilová