Suroviny:
Cesto: 600 g hladkej múky, 300 g práškového cukru, 100 g kvalitného kakaa, štipka soli, 1 prášok do pečiva, 1 lyžička jedlej sódy, 4 vajcia, 500 ml polotučného mlieka, 200 g Hery, 500 ml teplej vody
Krém: 750 g mascarpone, 400 g smotany na šľahanie, 400 g kvalitnej čokolády s vysokým obsahom kakaa
Zdobenie: ľubovoľné množstvo čokoládových vajíčok, rôzne veľkosti
Postup:
Vo veľkej mise zmiešajte všetky sypké suroviny: múku, cukor, kakao, soľ, prášok do pečiva a sódu. Potom dôkladne premiešajte.
Heru rozpusťte v hrnci na sporáku. V menšej miske zmiešajte mlieko a vajcia, potom prešľahajte metličkou. Rozpustenú Heru nechajte trochu vychladnúť a zašľahajte do mlieka s vajcami.
Predhrejte si rúru na 170 °C.
Tekutú časť receptu pridajte do misy so sypkými surovinami a premiešajte. Vznikne hustá zmes, ktorú rozrieďte teplou vodou a dôkladne premiešajte. Neľakajte sa, cesto bude redšie.
Pripravte si roztváraciu tortovú formu s priemerom 26 alebo 28 cm. Vyložte jej dno i boky papierom na pečenie a nalejte do nej pripravené cesto.
Pečte asi 90 minút. Nebojte sa, keď povrch korpusu vyskočí a bude popraskaný. Všetko zamaskujete krémom. Korpus potom nechajte úplne vychladnúť – ak máte čas, ideálne do druhého dňa.
Pripravte si krém, ktorého základom je mascarpone a čokoládová ganache, čo je zmes smotany a čokolády.
Smotanu dajte do hrnca a na sporáku priveďte k varu. Potom vypnite a nalámte do smotany čokoládu. Nechajte päť minút stáť a vymiešajte metličkou do hladkej čokoládovej hmoty. Nechajte vychladnúť.
Keď je ganache vlažná, takmer studená, dajte do misy robota s metlami na šľahanie mascarpone a pridajte ganache. Vyšľahajte na vysokých otáčkach do čokoládového krému.
Korpus torty prekrojte štyrikrát alebo päťkrát, ako vám to vyjde. Jednotlivé vrstvy natrite krémom. Kto chce, môže použiť i marmeládu. Celú tortu natrite krémom a pekne uhlaďte.
Ozdobte čokoládovými vajíčkami a nechajte vychladnúť v chladničke.