Čučoriedková torta s Lučinou – suroviny:
Cesto: 3 vajcia, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 200 g polohrubej múky, 1/2 balíčka kypriaceho prášku do pečiva, čučoriedkový džem na potretie korpusu
Vrstva z Lučiny: 150 g syra Lučina, 1 balenie vanilínového cukru
Ovocná vrstva: 2 balenia tortového želé číreho, 350 ml jablčného džúsu, 50 g cukru, 300 g čučoriedok – čerstvých alebo rozmrazených
Poleva: 50 g syru Lučina, 1 KL práškového cukru, 1 KL mlieka
Postup:
Jablčná náplň: jablká umyjeme, olúpeme, rozštvrtíme, vyberieme jadrovník a nakrájame na malé kúsky. Jablká podusíme za stáleho miešania s hrozienkami, polovicou cukru a škořicovým cukrom. Necháme vychladnúť a potom pridáme rum a zvyšný cukor.
Cesto: múku zmiešame v miske s kypriacim práškom. Pridáme zvyšné suroviny a všetko spracujeme elektrickým mixérom (metličkami) najprv krátko na najnižšom stupni, potom na najvyššom stupni, kým nevznikne hladké cesto. Ak sa cesto lepí, dáme ho na chvíľku do chladničky. Presne polovicu cesta vypracujeme na dno vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy (priem. 26 cm) a viackrát prepichneme vidličkou. Zvyšné cesto dáme prikryté do chladničky.
Mohlo by vás zaujímať
Pripravené dno torty dáme piecť:
- Elektrická rúra: asi 200 °C (predhriať)
- Teplovzdušná rúra: asi 180 °C (predhriať)
- Plynová rúra: stupeň 3/4 (predhriať)
- Doba pečenia: cca 15 – 20 min
Necháme úplne vychladnúť!
Zo 2/3 zvyšného cesta urobíme valček, ktorý položíme po obvode tortovej formy a prstami vytlačíme okraj torty vysoký aspoň 3 cm ( dobre pritlačíme). Do takto pripravenej formy dáme jablkovú náplň. Zvyšok cesta vyvaľkáme na placku, ktorou prikryjeme tortu (dáme ako pokrievku). Hornú placku potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom a niekoľkokrát ju prepichneme vidličkou. Dáme znovu piecť po dobu 30 minút. Čučoriedková torta s Lučinou je hotová.