Suroviny na čučoriedkový koláč so skyrom:
Korpus: 10 celozrnných maslových sušienok, 60 g kokosového oleja, 1 lyžica cukru kryštál
Krém: 500 g Skyr natur, 250 ml smotana, 50 g medu, 1 vanilkový lusk, 3 plátky želatíny
Poleva: 4 lyžice čučoriedkového džemu, 100 g čerstvých čučoriedok
Postup:
Rozdrvíme nahrubo sušienky a zmiešame ich s kokosovým olejom. Tortovú formu (22 cm) vyložíme papierom na pečenie (alebo použijeme nepriľnavú silikónovú formu) a rukami pritlačíme zmes rovnomerne na dno. Formu dáme do mrazničky.
Vopred dáme želatínu do studené vody. Ďalej do misky dáme Skyr, med, dreň z vanilky a dobre všetko premiešame. Želatínu prenesieme do malého hrnca a na miernom ohni ju miešame, pokým sa nerozpustí. Pozor, nesmie vrieť, inak stratí želírovacie schopnosti! Následne želatínu odložíme zo sporáku a necháme ju mierne vychladnúť. Vmiešame ju do malého množstva Skyr krému a následne pridáme jeho zvyšok. Vďaka tomuto postupu v kréme nebudú hrudky.
Mohlo by vás zaujímať
Ušľaháme smotanu do hladkej peny a zmiešame ju s vyrobeným krémom. Vyberieme z mrazničky formu s korpusom a nalejeme do nej Skyr krém. Potom celú tortu umiestnime do chladničky minimálne na štyri hodiny. Po vychladení čučoriedkový koláč so skyrom servírujeme jeho kúsky na tanierik. Koláč potrieme ešte čučoriedkovým džemom a posypeme čerstvými čučoriedkami.