Jedinečná gaštanová torta bez múky s jemným krémom zo Zlatého klasu bez varenia
Suroviny na recept Gaštanová torta bez múky:
Na cesto: 150 g horkej čokolády, 150 g masla, 200 g varených gaštanov, 4 ks žĺtkov, 150 g práškového cukru, 120g gaštanového pyré, trochu pomarančovej kôry z 1/2 chemicky neošetreného pomaranča, 1 balíček Zlatý klas s prírodnou vanilkou, 1 KL kypriaceho prášku do pečiva, 4 ks bielkov, štipka soli
Na poliatie: 5 PL pomarančového likéru
Na krémovú náplň: 1 balíček Zlatý klas bez varenia, 500 ml mlieka, 250 g mascarpone, 250 g polotučného tvarohu
Ešte potrebujeme: tortová forma (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač, papier na pečenie
Postup:
Na prípravu cesta rozpustíme v kastróliku vo vodnom kúpeli čokoládu s maslom. Gaštany nastrúhame na jemnom strúhadle. V mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, gaštanovým pyré a kôrou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Pridáme Zlatý klas zmiešaný s kypriacim práškom a rozpustenú čokoládu s maslom a vymiešame dohladka. Nakoniec z bielkov a soli vyšľaháme tuhý sneh a zľahka ho vmiešame do zmesi. Cesto nanesieme do vymazanej a múkou vysypanej formy a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 200°C
- Teplovzdušná rúra: 180°C
- Doba pečenia: asi 45 min.
(po 30 minútach pečenia povrch prikryjeme papierom na pečenie)
Mohlo by vás zaujímať
Korpus necháme vychladnúť. Potom korpus polejeme pomarančovým likérom. Na prípravu krému vyšľaháme Zlatý klas bez varenia s mliekom podľa návodu na obale. Potom doň zašľaháme mascarpone s tvarohom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka. Krém nanesieme na povrch a boky torty a uhladíme.4
Povrch torty môžeme dozdobiť gaštanmi v karameli. Gaštanová torta bez múky je hotová a môžeme ju podávať.
Zdroj: Dr.Oetker