Jablková torta s ružičkami

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Suroviny:

Korpus: 150 g práškového cukru, 350 g hladkej múky, 1 veľké vajce, 1 vaječný žĺtok, 180 g nátierky Hera

 Náplň: 1 a 1/2 kg jabĺk, 2 lyžičky škorice, 1/2 hrnčeka vody, šťava z jedného citróna

Krém: 1 vrecúško vanilkového pudingu, 40 g kryštálového cukru, 500 ml mlieka

Typ formy na pečenie: tortová forma s priemerom 30 cm

Jablková torta s ružičkami

Postup:

Predhrejte si rúru na 200°C (180°C teplovzdušná rúra). Zmiešajte múku, práškový cukor, Heru, jedno vajce a jeden vaječný žĺtok. Vypracujte cesto. Umyte a olúpte jablká. Odstráňte jadrá a nakrájajte na tenké plátky. V hrnci zahrejte zhruba 2-3 minúty jablká s vodou a šťavou z citróna (neprivádzajte do varu, plátky jabĺk musia byť mäkké, aby sa dali ľahko tvarovať). Cesto vyvaľkajte na plát a vyrežte z neho kruh s priemerom 33 cm. Opatrne vložte do formy vymastenej s Herou s priemerom 30 cm (zvyšné 3 cm zostanú ako okraje). Zdobte plátkami jabĺk tak, že vytvárajte tvar ruže.

Ak chcete vytvoriť malé ružičky, musíte začať od vonkajšej vrstvy: ukladať plátok za plátkom a tvoriť malé vlnky. To isté urobte aj s plátkami uprostred, až nakoniec z plátkov vznikne tvar ružičky.

Rovnakou cestou pokračujte a vytvárajte ružičky po okraji. Pečte na 200° C (180° C teplovzdušná rúra) zhruba 40-50 minút. Pokým bude koláč v rúre, pripravte si vanilkový krém. Uvarte puding podľa návodu na obale (ak bude veľmi hustý, pridajte mlieko). Nechajte mierne vychladnúť a nalejte rovnomerne na upečený korpus. Posypte škoricou a práškovým cukrom.

Tip: Pred podávaním nechajte koláč vychladnúť v chladničke.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach