Jahodová snehová torta je nadýchyný, letný dezert
Jahodová snehová torta – suroviny (rozpočet vystačí na asi 16 porcií):
Na cesto: 3 žĺtky, 75 g cukru, štipka soli, 1 balíček vanilínového cukru, 75 g zmäknutého masla alebo margarínu, 100 g hladkej múky, ½ KL kypriaceho prášku do pečiva
Na sneh: 3 bielky, 125 g cukru, 100 g mandľových plátkov
Na náplň: 500 g čerstvých jahôd, 1 balíček Tortového želé červeného, 200 ml vody, 2 zarovnané PL cukru, 400 ml smotany na šľahanie, 2 balíčky Smeta-fixu, 1 balíček vanilkového cukru
Ešte potrebujeme: 2 tortové formy (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme žĺtky s cukrom, soľou, vanilínovým cukrom a maslom alebo margarínom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme múku zmiešanú s kypriacim práškom a vyšľaháme dohladka. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných foriem a uhladíme.
V mise vyšľaháme z bielkov a cukru tuhý sneh. Sneh rozdelíme na cesto do oboch foriem a uhladíme. Posypeme mandľovými plátkami. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
- Elektrická rúra: 180 °C
- Teplovzdušná rúra: 160 °C
- Plynová rúra: stupeň 3
- Doba pečenia: asi 20 minút (1 forma)
- Doba prípravy: asi 40 minút
Korpusy necháme vychladnúť. Potom ich uvoľníme z formy. Jeden položíme na podnos a druhý ostrým nožom nakrájame na 16 častí.
Na prípravu náplne jahody umyjeme a 8 väčších jahôd odložíme stranou. Zvyšok jahôd nakrájame na menšie kúsky. Tortové želé pripravíme podľa návodu na obale, ale len s 200 ml vody a 2 PL cukru. Do želé vmiešame nakrájané jahody a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Smotanu so Smeta-fixom a vanilkovým cukrom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha.
Na korpus nanesieme želé s jahodami. Na povrch nanesieme šľahačku a uhladíme. Odložené jahody rozkrojíme a poukladáme po celom obvode na šľahačku. Nakrájaný korpus naukladáme na povrch torty v tvare vejára a až do podávania odložíme do chladničky. Pred podávaním môžeme jahodovú snehovú tortu posypať práškovým cukrom.
Nutričné hodnoty:
na porciu / kus | na 100 g / ml | |
Energia | 1047 kJ / 250 kcal | 1009 kJ / 241 kcal |
Tuky | 15,44 g | 14,84 g |
Sacharidy | 26,08 g | 25,08 g |
Bielkoviny | 2,69 g | 2,59 g |
Zdroj: Dr.Oetker