Suroviny na koláč s kardamómom a figami ( rozpočet na 12 porcií ):
Na krém:½ balíčka Zlatého klasu Premium, 250 ml mlieka, 50 g cukru, 250 g polotučného tvarohu, 1 balíček Finesse citrónovej kôry
Na cesto: 1 vajce, 120 g cukru, 1 KL Vanilkovej pasty, 110 ml mlieka, 140 g hladkej múky, ½ balíčka Kypriaceho prášku do pečiva s vínnym kameňom, ¼ KL mletého kardamómu
Na ozdobu:4 čerstvé figy
Okrem tohopotrebujeme: tortovú formu (Ø 20 cm), elektrický ručný šľahač
Postup:
Na prípravu krému uvaríme Zlatý klas s mliekom a cukrom podľa návodu na obale a za občasného miešania necháme vychladnúť. Potom do neho zašľaháme tvaroh a citrónovú kôru elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dohladka.
Na prípravu cesta v mise vyšľaháme vajce s cukrom a pastou elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Pridáme mlieko, múku zmiešanú s kypriacim práškom a kardamómom a elektrickým ručným šľahačom na strednom stupni vyšľaháme dohladka. Cesto nanesieme do vymastenej a múkou vysypanej formy a uhladíme.
Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 30 minút
Doba prípravy: asi 35 minút
Celkový čas prípravy: asi 65 minút
Koláč necháme vychladnúť. Potom odstránime formu a pozdĺžne ho prekrojíme.
Polovicu krému nanesieme na spodný diel korpusu a priložíme vrchným dielom. Zvyšným krémom potrieme povrch a strany torty a odložíme stuhnúť do chladničky asi na hodinu.
Na ozdobenie očistíme figy a nakrájame ich na štvrtiny. Figy poukladáme na povrch koláča.