Linecká torta s ríbezľovou marmeládou

Doba prípravy 60 minútEnergia: 540 kcal.Náročnosť

Linecká torta – suroviny (rozpočet na 4 porcie):

35 dkg hladkej múky, na hrot noža kypriaceho prášku, 30 dkg masla, 20 dkg práškoveho cukru, 1 vajce, 1 žĺtok, kôru 1 citróna

Na ozdobenie: 1 oplátku na pečenie, 20 dkg ríbezľovej marmelády, 5 dkg mandľových lupienkov, soľ, práškový cukor, vanilínový cukor, škoricu, zomleté klinčeky, maslo, múku, vajce na potieranie

https://www.shutterstock.com

Postup:

Pomleté oriešky vysypeme na pracovnú dosku. Pomiešame múku s kypriacim práškom, preosejeme na oriešky a v strede urobíme priehlbinu. Zmäknuté maslo rozdelíme na malé kusy. Do priehlbiny dáme maslo, práškový ckor,vajce, žĺtok, štipku soli, 1 čajovú lyžičku vanilínového cukru, postrúhanú citrónovú kôru, štipku zomletej škorice a mletých klinčekov; spolu s múkou a orieškami vymiesime na hladké cesto.

Cesto postavíme asi na 1 hodiny na chladné miesto.Rúru na pečenie predhrejeme na 160°C.Vymažeme maslom tortovú formu (s priemerom cca. 24 cm) a poprášime múkou. Premiesime cesto, 2/3 vtlačíme do formy, vyrežeme oplátku na správny tvar, položíme na cesto a potrieme marmeládou. Z dvoch tretín zvyšku cesta vyformujeme valček a položíme ho do formy ako okraj. Ostatné cesto vyformujeme do tenkých šúľancov a poukladáme na tortu v tvare mriežky, potrieme rozšľahaným vajcom.

Mohlo by vás zaujímať

Citrónové linecké pečivo

30 minútEnergia: 440 kcal.Recept na Citrónové linecké pečivo, ktoré vám bude chutiť! Suroviny na citrónové linecké pečivo: 300 g hladkej múky, 150 g masla, 100 g práškového… Čítaj ďaľej

Do stredu torty nasypeme mandľové lupienky.tortu pečieme v predhriatej rúre asi 1 hodinu. Potom ju vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.Pred podávaním vyberieme tortu z formy a posypeme práškovým cukrom. Osobitne vkusne pôsobí,ak stred torty prykryjeme menšou šablónou z tvrdého papiera a nazakrýtú plochu posypeme práškovým cukrom.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach