Ríbezľová torta

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Ríbezľová torta – suroviny:

Na tortový korpus: 4 vajcia, 12 dkg kryštálového cukru, 1 čajovú lyžicu vanilínového cukru, 1/2 citróna, 7 dkg hladkej múky, 6 dkg pšeničného škrobu, 5 dkg masla, štipku soli

Na krém: 40 dkg čiernych ríbezlí, 20 dkg práškového cukru, 1/2 škoricovej kôry, 15 dkg vody, 7 plátkov želatíny, 4 žĺtky, malú štipku soli, 1 čajovú lyžicu vanilínového cukru, 60 dkg sladkej smotany

Na polevu: 3 plátky želatíny, 10 dkg ríbezľového pretlaku

Ríbezľová torta

Postup:

Postrúhame najemno citrónovú kôru. Zmiešame múku a pšeničný škrob. Vymažeme maslom tortovú formu a vysypeme múkou. Rozpustíme maslo. Predhrejeme rúru na 180°C. Rozšľaháme vajcia s kryštálovým a vanilínovým cukrom, štipkou soli a postrúhanou citrónovou kôrou. Postavíme nádobu do hrnca s horúcou vodou a šľaháme masu, kým sa zohreje tak, aby bola vlažná. Vyberieme nádobu z vody a šľaháme masu ďalej až do vychladnutia. Primiešame múčnu zmes a vlejeme horúce maslo. Naplníme masu do formy a pečieme 40 minút. Potom posypeme tortu kryštálovým cukrom, prikryjeme papierom na pečenie, obrátime a necháme vychladnúť.

Mohlo by vás zaujímať

Rebarborovo-ribezľový koláč so snehom

Rebarborovo-ribezľový koláč so snehom

50 minútSuroviny: 300 g polohrubej múky, 200 g práškového cukru, 7 vajec, 100 ml oleja, 100 ml mlieka, 2 balíčky vanilínového cukru, 1 balíček kypriaceho prášku… Čítaj ďaľej

Očistíme čierne ríbezle a uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali 20 dkg cukru a škoricovú kôru. Odstránime škoricovú kôru, rozmixujeme ríbezle a pretrieme cez sitko (10 dkg ríbezlí odložíme na prípravu polevy). Namočíme želatínu do studenej vody. Vymiešame dopenista žĺtky s 5 dkg kryštálového cukru, vanilínovým cukrom a soľou. Vytlačíme želatínu a pomiešame ju s ešte teplými ríbezľami. Masu dôkladne zmiešame s rozšľahanými žĺtkami. Vyšľaháme sladkú smotanu na šľahačku a vmiešame ju do masy. Ihneď naplníme krém do formy na tortový korpus a vložíme do chladničky na 3 hodiny, aby krém stuhol.

Mohlo by vás zaujímať

Ríbezľová torta

Ríbezľová torta

60 minútRíbezľová torta – suroviny: Na tortový korpus: 4 vajcia, 12 dkg kryštálového cukru, 1 čajovú lyžicu vanilínového cukru, 1/2 citróna, 7 dkg hladkej múky, 6… Čítaj ďaľej

Na prípravu polevy namočíme 3 plátky želatíny do studenej vody, potom vytlačíme, rozpustíme vo vodnom kúpeli, zmiešame s 10 dkg ríbezľového pretlaku a zmesou polejeme tortu. Tortu dáme do chladničky a necháme ju tam dovtedy, kým poleva stuhne. Potom odstránime formu a rozrežeme tortu na 12 častí.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach