Veterníková torta

Doba prípravy 120 minútEnergia: 416 kcal.Náročnosť

Lahodná a nevšedná je veterníková torta

Veterníková torta – suroviny:

Na ovocnú náplň: brusnicový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 120 g), mangový kompót (hmotnosť po odkvapkaní asi 230 g), 2 bal. Tort. želé červeného, 3 zarovnané PL cukru, 250 ml vody

Na krém: 2 plátky želatíny v plátkoch, 1 PL vody, 1 bal. Zlatého klasu (à 40 g), 400 ml mlieka, 2 zarovnané PL cukru, 250 ml smotany na šľahanie, 1 balíček Smeta-fixu

Na krehké cesto: 250 g hladkej múky, 75 g cukru, 1 bal. vanilínového cukru, 200 g zmäknutého masla alebo margarínu

Na odpaľované cesto: 125 ml vody, 75 g masla alebo margarínu, 75 g hladkej múky, štipka soli, 2 vajcia

Na ozdobenie: 1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker, 1 zarovnaná PL práškového cukru

Ešte potrebujeme:  tortovú formu (Ø 26 cm), elektrický ručný šľahač, plech na pečenie (30 × 40 cm), cukrárske vrecko s hladkou trubičkou

Veterníková torta

Postup:

Na prípravu náplne necháme ovocie na sitku odkvapkať. Tortové želé pripravíme s cukrom podľa návodu na obale, ale len s 250 ml vody. Odkvapkané ovocie vmiešame do želé a necháme vychladnúť.

Na prípravu krému necháme želatínu napučať s vodou podľa návodu na obale. Zlatý klas uvaríme s mliekom a cukrom podľa návodu na obale. Vyžmýkané plátky želatíny rozpustíme v horúcom Zlatom klase a za občasného miešania necháme vychladnúť.

Na prípravu krehkého cesta v mise zmiešame múku s cukrom a vanilínovým cukrom. Pridáme maslo alebo margarín a ručne vypracujeme dohladka. Na dno vymastenej formy nanesieme 2/3 cesta. Zo zvyšného cesta vytvarujeme valček a pritlačíme ho k forme tak, aby vznikol okraj vysoký asi 2 cm. Na niekoľkých miestach pomocou vidličky prepichneme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Korpus necháme vychladnúť. Potom ho uvoľníme z formy a položíme na podnos.

Na prípravu odpaľovaného cesta v kastróliku prevaríme vodu s maslom alebo margarínom. Pridáme múku so soľou a vareškou vymiešame dohladka tak, aby sa nelepilo na okraj kastrólika. Cesto vložíme do misy. Pridáme vajcia a elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni vyšľaháme dohladka. Na vymastený plech pomocou dvoch kávových lyžičiek vytvoríme asi 25 kôpok vo veľkosti vlašského orecha. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme pri rovnakej teplote ako v bode 3.

Veterníčky necháme vychladnúť.

Smotanu so Smeta-fixom vyšľaháme elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni dotuha. Vychladnutý Zlatý klas vyšľaháme na strednom stupni a zľahka vmiešame šľahačku. Krém nanesieme do cukrárskeho vrecka a pomocou trubičky vytvoríme do dna veterníkov otvor a naplníme ho krémom. Ovocnú náplň nanesieme na korpus a potrieme zvyškom krému. Na povrch nanesieme naplnené veterníčky a prikrášlime polevou rozpustenou podľa návodu na obale. Tortu odložíme asi na 2 hodiny do chladničky. Pred podávaním pocukrujeme.

  • Elektrická rúra: 200 °C
  • Teplovzdušná rúra: 180 °C
  • Plynová rúra: stupeň 4
  • Vystačí na: asi 16 porcií
  • Doba prípravy: asi 80 minút
  • Doba pečenia: asi 20 + 20 minút (prvých 15 min. rúru neotvárame)

Nutričné hodnoty:

na porciu / kusna 100 g / ml
Energia1742 kJ / 416 kcal1130 kJ / 270 kcal
Tuky23,62 g15,34 g
Sacharidy34,69 g22,53 g
Bielkoviny4,90 g3,18 g

www.oetker.sk

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach