Bavorské perníčky

Doba prípravy 60 minútNáročnosť

Alžbetine bavorské perníčky sú chutné drobné pečivo, ktoré môžete piecť nielen na Vianoce:-)

Suroviny na bavorské perníčky:

5 vajec, 500 g kryštálového cukru, 2 lyžičky škorice, ¾ lyžičky klinčekov, kardamon na špičku noža, šťavu z ½ citróna, 100 g kandizovaného citróna alebo citrónovej kôry, 500 g neolúpaných mandlí (alebo 250 g neolúpaných mandlí a 250 g vlašských orechov), čokoládovú alebo punčovú polevu

bavorské perníčky
Alžbetine bavorské perníčky

Postup:

Vajcia vyšľaháme do peny s cukrom, najlepšie elektrickým šľahačom na najvyššie obrátky. Pena musí byť krémovitá a jemná. Vmiešame škoricu, klinčeky, kardamon, trošku nastrúhaného muškátového orecha a šťavu z polovice citróna. Potom pridáme kandizované ovocie (malé kúsky citrónov a pomarančov) alebo kandizovanú citrónovú a pomarančovú kôru a nakoniec vmiešame nahrubo rozomleté ​​mandle. Môžeme pridať aj nahrubo rozomleté ​​vlašské orechy. Cesto vyvaľkáme na približne 1 cm hrubú placku, z ktorej vykrajujeme okrúhle perníčky. Tie prenesieme na vymastený plech, na ktorom ich necháme asi hodinu odpočinúť. Koláčiky pečieme pri 150 – 160 °C, pomaly, v nepredhriatej rúre. Po vychladnutí perníčky polejeme čokoládovou alebo punčovou polevou. Na vrch môžeme pridať mandľu.

Mohlo by vás zaujímať

Vianočné pečenie

Vianočné medovníčky

35 minútSuroviny na vianočné medovníčky: Na cesto: 240 g hladkej múky, 7 g kakaa, 140 g práškového cukru, 1 balíček kypriaceho prášku do perníka, 2 Pl… Čítaj ďaľej

Tip:

Skúsené nemecké kuchárky hovoria, že čím väčšie vajcia použijeme, tým viac mandlí je potrebné pridať v pomere k orechom.

Save

Save

Save

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach