Suroviny na kokosové rezy (rozpočet na približne 60 kúskov):
250 g hladkej múky, ½ bal. prášku do pečiva, 1 bal. vanilkového pudingového prášku, 120 g masla, 100 g cukru práškového, 1 bal. vanilkového cukru, 1 vajce, 3 PL rumu (40 %)
Na plnku: 4 bielky, 200 g pudrového cukru, štipka soli, 250 g strúhaného kokosu, 80 g malinového alebo ríbezľového džemu
Na čokoládovú polevu: 200 g čokolády na varenie, 80 g maslo, 2 PL oleja
Postup:
Rúru predhrejeme na 150 °C. Plech s vyšším okrajom vystelieme papierom na pečenie.
Múku preosejeme s práškom do pečiva a pudingovým práškom, zmiešame s nakrájaným maslom, pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, vajce a rum a rýchlo vypracujeme cesto, ktoré vyformujeme do tvaru gule.
Príprava plnky: bielky s práškovým cukrom a štipkou soli vyšľaháme na tuhý sneh, do ktorého zľahka primiešame kokos.
Cesto vyvaľkáme na veľkosť plechu a uložíme na plech. Potrieme džemom a navrch navrstvíme sneh s kokosom. Koláč pečieme v rúre na strednej poličke približne 20 minút. Upečený koláč vyberieme, ešte horúci nakrájame na kúsky veľké približne 4 cm a necháme vychladnúť.
Mohlo by vás zaujímať
Príprava polevy: čokoládu a maslo za stáleho miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli (40 °C). Primiešame olej. Kokosové rezy namáčame do čokoládovej polevy tak, aby boli polevou pokryté bočné plochy. Potom ich necháme odkvapkať a uložíme na papier na pečenie, aby poleva stuhla.
Tip:
Kokosové rezy vydržia približne 3 týždne.