Mrkvová torta je u nás doma veľmi obľúbený koláč.
Suroviny na dezert mrkvová torta:
150 g práškového cukru, 5 vajec, 2 PL rumu, 250 g mletých orechov, 250 g surovej mrkvy nastrúhanej najemno, 100 g celozrnnej pšeničnej múky, ½ bal. prášku do pečiva, trochu citrónovej alebo pomarančovej šťavy na pokvapkanie, šľahačka/tvarohový krém na plnku
Postup:
Vajíčka rozklepneme a oddelíme žĺtky od bielkov. Z bielkov vyšľaháme krémový sneh. Žĺtky spolu s práškovým cukrom vymiešame na ľahkú penu (10 minút). Zľahka primiešame rum, orechy a mrkvu.
Múku s práškom do pečiva preosejeme a striedavo opatrne zmiešavame so snehom. Hmotu vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a pečieme pri teplote 170°C približne 50 minút.
Upečenú mrkvovú tortu vyberieme z formy, pokvapkáme citrónovou alebo pomarančovou šťavou, v strede po dĺžke prerežeme a naplníme šľahačkou alebo tvarohovým krémom.
Tip:
Zmiešame 250 g tvarohu (10% tuku v sušine), 40 g hnedého cukru a šťavu z jedného citróna, pridáme 250 ml vyšľahanej šľahačky. Hmotou naplníme mrkvovú tortu a ozdobíme.