Ruské fánky

Doba prípravy 45 minútNáročnosť

Až do 18. storočia boli fánky základným fašiangovým jedlom a až neskôr ich vystriedali bliny. Fánky sa dochovali z pradávnych čias až dodnes takmer bez zmeny. Názov tohto jemného múčnika, po rusky chvorost, t. j. raždie, hovorí sám za seba a svojím bizarným tvarom pripomína suché halúzky raždia. Spočiatku sa na fánky miesilo veľmi tuhé nekysnuté cesto z múky, vody, vajec a zo soli. Cesto sa natenko rozvaľkalo a tvarovali sa z neho ružičky, venčeky alebo pleteničky. Tie sa potom vypražili v rozpálenom masle, poukladali na misu a poliali medom alebo posypali cukrom. Neskôr sa tento spôsob prípravy zdokonalil. Do cesta sa začala pridávať vodka, rozvaľkaný plát cesta sa potieral maslom, prekladal sa, znova sa vaľkal, takže fánky boli jemnejšie ako predtým. Tento múčnik sa koncom 19. – začiatkom 20. storočia veľmi rozšíril v mestách. Bohužiaľ, neskôr už fánky stratili svoju popularitu, pretože sa rozšírili priemyselne produkované cukrárske výrobky.

Suroviny na ruské fánky ( rozpočet na 6 porcií ):

pšeničná múka (množstvo podľa želanej hustoty cesta), 1 lyžica vodky, 2 vajcia, 200 ml oleja, 2 lyžice práškového cukru, soľ

Ruské fánky

Postup:

Múku, vajcia, vodku a soľ zmiešame, zamiesime tuhé cesto, prikryjeme ho obrúskom a necháme najmenej 30 minút odpočívať. Potom ho rozdelíme na niekoľko častí, ktoré rozvaľkáme na veľmi tenké placky.  Z placiek vykrajujeme kolieska rôznej veľkosti (po 3-4 na jednu fánku). Kolieska poukladáme jedno na druhé, od najväčšieho naspodku po najmenšie navrchu. V strede ich stlačíme prstom a rovnomerne ich rozkrojíme na niekoľko dielikov (stred zostane celý). Fánky vyprážame v oleji dozlatista, pri pražení ich raz obrátime. Hotové ruské fánky vyberieme, necháme trochu vychladnúť a posypeme práškovým cukrom.

Mohlo by vás zaujímať

Vyprážané fánky

30 minútEnergia: 108 kcal.Suroviny na vyprážané fánky: 125 g masla, 100 g cukru, štipka soli, 2 vajcia, 1 lyžička citrónovej kôry, 1 lyžica rumu, 500 g polohrubej… Čítaj ďaľej

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach