Vanilkové kocky

Doba prípravy 55 minútNáročnosť

Suroviny:

Na cesto: 4 žĺtky, 60 g práškového cukru, 1 balíček Vanilínového cukru, 4 bielky, 60 g práškového cukru, 1 balíček Zlatého klasu, 80 g hladkej múky

Na náplň: 250 ml mlieka, 1 balíček Zlatého klasu, 100 g práškového cukru, 4 plátky Želatíny v plátkoch, 3 PL rumu, 250 ml smotany na šľahanie

Na ozdobenie: 1 balíček Polevy tmavej

Vanilkové kocky

Postup:

Na prípravu cesta vyšľaháme žĺtky, cukor a vanilínový cukor elektrickým ručným šľahačom do peny. Z bielkov a cukru ušľaháme pevný sneh a krátko zapracujeme do peny. Zlatý klas a múku preosejeme a opatrne vmiešame do cesta. Hladké cesto rovnomerne rozotrieme na plech (30 x 40 cm), ktorého dno sme vyložili papierom na pečenie. Pečieme v predhriatej rúre. Plát ihneď po upečení vyklopíme na papier na pečenie posypaný práškovým cukrom. Papier opatrne stiahneme a plát rozkrojíme na 3 obdĺžniky.Na prípravu náplne uvaríme z mlieka, zlatého klasu a cukru puding, ktorý za občasného premiešania necháme vychladnúť. Želatínu namočíme podľa návodu, mierne vyžmýkame, prilejeme rum a pri miernej teplote necháme rozpustiť. Smotanu ušľaháme dotuha a po častiach zamiešame do náplne. 2-3 PL náplne vmiešame do rozpustenej želatíny a vmiešame späť k náplni. Odložíme do chladničky asi na ½ hodiny vychladiť. Len čo začne náplň tuhnúť, pláty natrieme, spojíme, potrieme aj boky a hornú stranu. Pomocou vidličky vytvoríme ozdobu a odložíme asi na 4-5 hodín na chladné miesto. Na prípravu hviezdičiek rozohrejeme tmavú polevu podľa návodu na obale a v tenkej vrstve rozotrieme na papier na pečenie. Po stuhnutí vykrojíme vykrajovačom alebo nožom z polevy hviezdičky. Múčnik nakrájame na kocky a ozdobíme. Uchovávame v chlade.

Elektrická rúra: 200°C
Teplovzdušná rúra: 180°C
Plynová rúra: stupeň 4
Doba pečenia: asi 10 minút
Doba prípravy: asi 45 minút

Save

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach