Ako bezpečne grilovať

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Otvorený oheň má v sebe niečo fascinujúce, avšak zároveň je zdrojom rôzneho nebezpečenstva. Grilovanie na zakrytom grile v porovnaní s otvoreným ohňom je omnoho bezpečnejšie. Ale aj napriek tomu nepozornosťou a pri nesprávnej manipulácii môžeme utrpieť rôzne, nielen zranenia ale aj nepríjemnosti. Vaša grilovačka sa môže premeniť z pohody na zlý sen.

Aby tomu tak nebolo ponúkam vám zopár rád a pravidiel:

Ako bezpečne grilovať

Pravidlo 1 – Gril postavte na bezpečné miesto

Gril treba postaviť na stabilné miesto tak, aby sa nekýval. Umiestnite ho vždy na kľudné miesto – mimo miesta, kde budete jesť. „Okolo grilu by sa mal motať iba šéfkuchár!“ V žiadnom prípade by gril nemal byť umiestnený na mieste, kde sa veľa chodí. Z blízkosti ohňa – grilu, treba odstrániť všetky horľavé materiály.
Dajte pozor na deti!  Pri svojej hre zabúdajú na číhajúce nebezpečenstvo. Pri páde grilu, obzvlášť malé deti, môžu sa veľmi rýchlo popáliť a utrpieť ťažké popáleniny hlavne v oblasti tváre a hrudníka.

Pravidlo 2 – Založenie ohňa potrebuje svoj čas

Najjednoduchšie založíme oheň pomocou špeciálnych pomôcok na podpálenie ako sú tabletky tuhého liehu alebo tekuté prípravky bežne dostupné v obchodnej sieti. Nikdy nepoužívajte benzín alebo čistý tekutý lieh! Veľmi rýchlo sa odparujú. V lete, keď sú teploty vzduchu vyššie ako 20° Celzia, môže sa stať, že výpary týchto látok vytvoria okolo „kuchára“ oblak, ktorý pri škrtnutí zápalkou sa môže vznietiť – aj s kuchárom. Rovnako nikdy nenalievajte tieto prípravky z fľaše do ohňa! Môže sa vám vznietiť celá fľaša, ktorú práve budete držať v rukách.

Pravidlo 3 – Čo s pahrebou?

Nikdy nedávajte ešte horúce alebo čo i len teplé uhlíky z pahreby do kartónovej alebo plastikovej krabice. Použite, najlepšie kovové vedro alebo starý keramický kvetináč.

Pravidlo 4 – Čo robiť, keď nám počasie nepraje?

Nie vždy, keď máme naplánovanú grilovačku, máme dohovorené aj pekné počasie. Ak napriek vrtochám počasia máte chuť grilovať tak, gril umiestnite na miesto, kde má zaručenú a dostatočnú cirkuláciu vzduchu – takže nie do garáže. Môj typ – vytiahnite slnečník a gril postavte pod neho! Sama som to s manželom niekoľko krát absolvovala. Viete aké je to romantické?

Recepty:

1. Grilované kúsky tuniaka

2. Plnená paprika na grile

3. Grapefruit s medom na grile

4. Pikantné bravčové rebierka

5. Souvlaki

Henrieta Karabová

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach