Bravčové rebierka s chilli

Doba prípravy 45 minútEnergia: 759 kcal.Náročnosť

1 porcia: 3177 kJ / 759 kcal

Suroviny:

1,5 kg bravčových rebierok, 3 lyžice oleja, 1/4 l čili omáčky, 2 lyžice pomarančovej šťavy, 2 lyžice sójovej omáčky, 1 lyžica horčice, 1 lyžička soli

bravčové rebierkaPostup:

Rebierka nakrájame na 8 kusov. Mäso i rošt natrieme lyžicou oleja a rebierka naň uložíme. Vložíme do vrchnej časti rúry. Čili omáčku rozmiešame s prísadami, rebierka potrieme a pečieme. Potierame ich počas celej doby pečenie a po každom potretí ich obraciame. Vypečenú šťavu z mäsa zriedime trochou vody a krátko povaríme. Podávame zvlášť alebo preliate cez rebierka.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach