Suroviny:
1 lyžica citrónovej šťavy, 1 lyžica vodky, 1 lyžica pikantnej horčice, 200 g sušených marhúľ, 1 cibuľa, 500 g bravčovej panenky, 1 lyžica oleja, špajle
Šalát: 500 g bielej kapusty, soľ, biele korenie, 4 lyžice octu, 1 lyžica horčice, cukor, 5 lyžíc oleja, tymián
Postup:
Citrónovú šťavu zmiešame s vodkou a horčicou a do zmesi vložíme sušené marhule aby zmäkli. Cibuľu olúpeme, rozkrájame na osem dielikov, rozoberieme a dáme povariť asi na jednu minútu. Mäso pokrájame na hrubšie kúsky a striedavo s cibuľou a sušenými marhuľami napichujeme na špajle. Grilujeme.
Šalát: Očistíme a najemno pokrájame kapustu, ktorú posypeme korením, soľou a premiešame. Do vedľajšej misky dáme ocot, horčicu, trocha cukru, olej a všetko dôkladne premiešame. Pridáme tymián. Marinádou zalejeme už pripravenú kapustu a premiešame.
Možno vás bude zaujímať…
Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?
Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať. Mimochodom, aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.
Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.