Grilovaný sleď s bylinkovým maslom

Doba prípravy 15 minútNáročnosť

Suroviny:

4 čerstvé slede, 4 lyžičky citrónovej šťavy, 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate, ½ lyžičky soli, 2 lyžice nakrájanej pažítky, 2 lyžičky najemno nasekanej trebuľky, 100 g masla, mleté biele korenie, 2 lyžice slnečnicového oleja.

Grilovaný sleď

Postup:

Slede umyjeme, zvnútra potrieme citrónovou šťavou a soľou. Maslo s bylinkami vymiešame, osolíme a okoreníme, zabalíme do pergamenového papiera a širokým nožom sformujeme do tvaru valčeka. Uložíme ho do chladničky a pred podávaním pokrájame na úhľadné 3 cm hrubé kolieska. Ryby dôkladne osušíme. Potrieme ich tukom a 4 -5 minút grilujeme 6 – 7 cm od žeravých uhlíkov alebo iného tepelného zdroja. Keď sa plutvy na chrbte dajú ľahko vytiahnuť, sú hotové.
Ugrilované ryby upravíme na predhriate taniere, na každú porciu položíme kúsok bylinkového masla a počkáme, kým sa rozpustí.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach