Bruschetta je zapečený alebo opečený chlieb, na ktorom sú paradajky, bazalka a cesnak. Pôvod tohoto jedla je známy najmenej z 15. storočia, pochádza zo stredného Talianska. Bruschetta zvyčajne slúži ako raňajky alebo predjedlo. V Taliansku sa často pripravuje na grile.
Energetická hodnota jednej porcie: 1 301 kJ
Suroviny na jedlo Bruschetta s paradajkami ( rozpočet na 4 porcie ):
2 mäsité paradajky, 1 menšia červená cibuľa, 2 lyžice olivového oleja, 1 lyžice bieleho balzamikového octu, bazalka, soľ, 4 ciabatty alebo malé celozrnné bagetky, 1 strúčik cesnaku, 2 lyžice majolenky
Postup:
Paradajky ošúpeme, rozkrojíme na štvrtiny a odstránime striedky. Dužinu nakrájame na kocky, zmiešame s nadrobno nakrájanou cibuľou, olejom, octom, nasekanou bazalkou a dochutíme soľou. Ciabatty alebo bagetky rozkrojíme, opečieme na grile alebo v toastovači a potrieme cesnakom. Na pečivo poukladáme paradajkový šalát a ozdobíme trochou majolenky. Bruschettu s paradajkami podávame. Bruschetta s paradajkami je vhodná aj ako ľahká večera.