Suroviny na Plnené paradajky s ryžou a mäsom:
500 g ryže,12 mäsových rajčín, 2 lyžice rajčinového pretlaku, 2 cibule, 2 lyžice olivového oleja, 120 g tuku, 4 toastové chlebíky, 200 g tvrdého syra, 500 g mletého mäsa, 2 vajcia, 6 strúčikov cesnaku, soľ, mletá paprika, cukor, oregano alebo rozmarín.
Postup:
Ryžu uvaríme v slanej vode. Cibuľu nadrobno pokrájame a na oleji podusíme do sklovita. Toastové chleby dáme rozmočiť do vody a potom vodu dobre vytlačíme. Syr nahrubo nastrúhame. Mleté mäso zmiešame s restovanou cibuľou, rozmočenými toastovými chlebíkmi, strúhaným syrom, vajíčkami a štyrmi lyžicami ryže. Pridáme 2 strúčiky pretlačeného cesnaku, osolíme a okoreníme. Štyri paradajky ošúpeme a pokrájame. Z ostatných rajčín odrežeme vrch a vydlabeme vnútro. Pokrájané rajčiny spolu s vydlabaným vnútrom ostatných rajčín krátko podusíme na horúcom oleji, primiešame paradajkový pretlak, zvyšný cesnak, oregano (rozmarín), osolíme a okoreníme. Omáčku nalejeme do zapekacej misy. Vydlabané rajčiny zvnútra osolíme, okoreníme, naplníme mäsovou zmesou a poukladáme do misy na omáčku. Dáme do rúry asi na 30 minút zapiecť. Zvyšnú ryžu zohrejeme na troške oleja a podávame s rajčinami.