SPÄŤ
Letná grilovačka

Pestrý zeleninový tanier s bravčovým mäsom

Od: Pavol Cvengroš 8.7.2018
1 Hviezda2 Hviezdy3 Hviezdy4 Hviezdy5 Hviezd Ohodnoťte článok
Loading...

Suroviny:

3 papriky ( červená, žltá, zelená), 4 cibule, 100g šampiňónov, 4 ks bravčovej kotlety, soľ, mleté biele korenie, bobkový list, 1 lyžička oleja, estragon, 2 lyžice pikantnej horčice


Postup:

Umytú papriku pokrájame na rovnaké kúsky, cibuľu očistíme a rozkrojíme, šampiňóny očistíme a väčšie kusy prekrojíme. Striedavo napichujeme na špajle a grilujeme asi 10 minút z každej strany. Estragon zmiešame s pikantnou horčicou, podľa chuti osolíme a okoreníme. Kotlety potrieme zmesou a grilujeme.
Podávame spolu so zeleninovými špízmi, zeleninovým šalátom podľa chuti, ako aj s bagetami a rôznymi pikantnými grilovacími omáčkami a kečupmi.

Možno vás bude zaujímať…

Čo by sme mali vedieť o soli a koľko soli by sme mali konzumovať?

Hoci neslané jedlá nie sú chutné, so solením to určite netreba preháňať, pretože konzumácia akejkoľvek soli v nadmernom množstve je škodlivá. Môže mať za následok vysoký krvný tlak a vznik ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Aby sme to neprehnali, mali by sme si zapamätať, že odporúčaná denná dávka soli pre dospelého človeka je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie max.6 gramov a túto dávku by sme nemali prekračovať.  Mimochodom,  aj bežné potraviny, ktoré denno-denne konzumujeme, obsahujú soľ, takže soľme radšej s mierou. Keďže v strednej Európe je nedostatok jódu v strave, je vhodné používať jódovanú soľ.

Všetky soli, určené na ochucovanie jedla, musia obsahovať minimálne 97,5 % chloridu sodného. Zvyšok tvoria hlavne prídavné látky, ktoré z nej robia funkčnú potravinu. Varená soľ je hlavným zdrojom jódu v našej strave. Jód naše telo potrebuje pre správnu funkciu štítnej žľazy. Ďalšou prídavnou látkou môže byť fluór. Ten, vo forme fluoridu, prispieva k udržaniu mineralizácie zubov, čím pomáha redukovať vznik zubného kazu. Na trhu existuje aj soľ, ktorá obsahuje menej sodíka a viac draslíka oproti bežnej jedlej soli. Jej používaním prirodzene obmedzujete príjem sodíka do organizmu. Znížený príjem sodíka prispieva k udržaniu normálneho krvného tlaku. Draslík pomáha udržať rovnováhu elektrolytov, čím prispieva k zníženiu únavy a vyčerpania.

womangalérie VŠETKY