Talianska kuchyňa – radosť na tanieri

Možno len nedávno ste sa vrátili zo skvelej dovolenky v Taliansku a priniesli ste si zopár tipov na chutné obedy či večere. Dobre ste urobili, pretože najlepší suvenír, ktorý si môžete z tejto stredomorskej krajiny priviezť, sú recepty.  Veď Talianska kuchyňa – Cucina italiana (kučína italijána) je jednou z najpopulárnejších na svete. A nečudo, existujú na to skvelé dôvody.

Nápaditosť, rôznorodosť, ale zároveň zázračná jednoduchosť s akou Taliani „tvoria“ svoje pokrmy je až závideniahodná. Možno je to spôsobené tým, že si tak nesmierne radi vychutnávajú život, k čomu pôžitok z chutne pripraveného jedla rozhodne patrí.

Vyvíjala sa po stáročia. Nesie v sebe vplyvy kuchýň  Etruskov, starovekých Grékov, samozrejme Rimanov, ale tiež Byzantíncov či Židov. Veľký vplyv malo objavenie nového sveta v 15. storočí – do talianskej kuchyne vstúpili dnes nezastupiteľné suroviny, ako sú paradajky, zemiaky, paprika či kukurica.

Talianska kuchyňa – bohatstvo na tanieri

Možno to bude znieť trochu zvláštne, ale talianska kuchyňa je charakteristická tým, že mnoho skvelých jedál je tvorených maximálne štyrmi až ôsmymi hlavnými ingredianciami. Ktoré sú to?

https://www.shutterstock.com

Košaté záhony byliniek rastú v Taliansku takmer všade. Jedna bylinka si vydobila v talianskej kuchyni výsadné postavenie – bazalka. Je hlavnou zložkou zeleného pesta, omáčky pochádzajúcej pôvodne z Ligúrie, ktorá v sebe obsahuje všetky bohatstvá Talianska: okrem bazalky je to ešte olivový olej, píniové oriešky, parmezán a cesnak. Paradajky sú ďalšou typickou súčasťou talianskej kuchyne.  Obsahujú vraj látky, ktoré zlepšujú náladu. Možno aj preto sú Taliani takí veselí a srdeční. Dávajú ich takmer do každého jedla. A napokon parmezán, plnotučný tvrdý syr pochádzajúci z okolia mesta Parma. Nájdete ho na každom prestretom talianskom stole.

Na severe Talianska sú najbežnejšími surovinami ryby, hlavne treska, ďalej zemiaky, ryža, kukurica, klobásy, bravčové mäso, a tak ako všade, rôzne druhy syrov.

Tradičná stredotalianska kuchyňa používa v hojnej miere paradajky, takmer všetky druhy mäsa, ryby, a syr Pecorino.

Talianska kuchyňa

Južné Taliansko, ktoré má teplé a úrodné podnebie, využíva paradajky vo všetkých možných podobách, papriku, olivy a olivový olej, veľa cesnaku, artičoky, pomaranče, baklažány, cukiny,… z rýb sú to hlavne sardely, sardinky a tuniak, zo syrov je typická ricotta a pochádza odtiaľto špecialitka kapary.

Zázrak menom pasta

Talianska kuchyňa je veľmi dobre známa a oceňovaná pre svoje cestoviny. Rôzne dĺžky, hrúbky a tvary. Každý druh má svoj špeciálny názov: penne, maccheroni, spaghetti, linguine, fusilli,… Plnené cestoviny sú ravioli a tortellini. Špecifický druh sú lasagne – pláty tenkého cesta zapekané vo vrstvách s rôznymi druhmi omáčok. Cestoviny sa rozdeľujú do dvoch základných druhov: sušené a čerstvé. Sušené cestoviny – pasta secca – sa robia bez vajíčok, a dajú sa skladovať až dva roky, kým čerstvé cestoviny obsahujú vajíčka a môžete ich skladovať len niekoľko dní v chladničke.

Talianska kuchyňa
https://www.shutterstock.com

Ďalším pokrmom je polenta, kukuričná kaša, tradičné vidiecke jedlo typické najmä pre oblasť Benátok – Veneto. Ryžové jedlá sú najpopulárnejšie v Lombardii. Najznámejšie rizoto, risotto alla Milanese je šafranové. Bologna je známa svojimi cestovinami, ako sú tortellini, lasagne, gramigna a tagliatelle. Naozaj chutné lasagne s notoricky známou omáčkou. V Campanii sa vo veľkom pestujú paradajky, papriky, jarná cibuľka, zemiaky, artičoky, fenikel, citróny a pomaranče, ktoré svoju chuť získavajú na vulkanicjkej pôde.

Pizza, ktorá obletela svet má svoj pôvod v Neapole, ale hovoriť o nej teraz nebudeme, zaslúžila by si samostatný článok.

Hoci sicílska kuchyňa má nepopierateľne taliansky základ, cítiť v nej aj vplyvy španielskej, gréckej či arabskej kuchyne. Typické je hojné používanie čerstvej zeleniny (baklažány, papriky), paradajok a rýb ako je tuniak, sepia či mečúň. Známy je desert cannoli.

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach