Suroviny na Bravčové guľky s paradajkovou kapustou (rozpočet na 4 porcie):
600g mletého bravčového mäsa, 2 väčšie cibule, 5 strúčikov cesnaku, 5 PL strúhanky, 1 PL hladkej múky, 2 vajcia, soľ, mleté čierne korenie, olej, 1 kg hlávkovej kapusty, 500 g paradajkového pyré, 500 ml vývaru (bujón), štipka mletej škorice, 1 PL kryštálového cukru
Postup:
Do mletého bravčového mäsa dáme vajcia, cibuľu, cesnak, soľ, čierne mleté korenie, strúhanku, hladkú múku, všetko dobre zmiešame na tuhšiu zmes. Zo zmesi vytvarujeme malé guľky, ktoré obalíme v strúhanke a napichujeme na špajle. Guľky smažíme do zlatista cca dvadsať minút. Príprava paradajkovej kapusty. Na olej dáme smažiť cibuľku, po chvíli do hrnca vložíme na hrubšie kúsky nakrájanú kapustu. Pridáme cukor, soľ, podlejeme vývarom a dusíme do mäkka. Do udusenej kapusty pridáme paradajkové pyré a škoricu podľa chuti. Ešte krátko podusíme. Hotové jedlo podávame s chlebom alebo varenými zemiakmi.
Príprava asi 105 minút
11.00 h Mleté mäso ochutíme, premiešame, zo zmesi tvarujeme guľky.
11.30 h Guľky vyváľame v strúhanke a napichujeme na drevenú špajlu.
11.45 h Takto pripravené guľky smažíme v oleji do zlatista.
2.05 h Hlávkovú kapustu a cibuľu dáme smažiť na olej, dusíme.
12.35 h Do udusenej kapusty pridáme paradajkové pyré.
12.45 h Ešte krátko podusíme a dochutíme.