Domáca šunka

Doba prípravy 90 minútNáročnosť

Domáca šunka – suroviny:

1 kg bravčového stehna, 13 g rýchlosoli, 1 KL soli, 1 KL práškového cukru Príprava mäsa trvá 30 minút. Tepelná úprava výrobku približne dve hodiny.

Postup:

Mäso nakrájame na hrubšie pásy, alebo kocky a prehnetieme mlynčekom na mäso. Pozor, mäso nemelieme, ale hnietime len špirálou v mlynčeku, bez nadstavca s dierkami a nožmi. Mäso osolíme, ocukrujeme a rukami dobre vymiesime, až dovtedy, kým nezačne byť mazľavé. Následne masu vložíme do nádoby, dobre uzatvoríme a odložíme na 2 dni do chladničky.

Po dvoch dňoch mäso preložíme do misy a znova dobre medzi prstami prehnetieme. Po tejto fáze môžeme prejsť k natláčaniu…

Do šunkovaru vložíme mikroténové vrecko a po kúskoch doň vkladáme mäso. Zakaždým ho dobre utlačíme. Vrecko potom dobre zviažeme. Treba dať pozor, aby sa do mäsa nedostala voda. Šunkovar uzavrieme a pevne stlačíme.

Môžeme prejsť na tepelnú úpravu. Do väčšieho hrnca naleje vodu a šunkovar celkom ponoríme. Z hrnca necháme vytŕčať teplomer a hrniec prikryjeme pokrievkou. Voda nesmie vrieť, teplotu udržujeme medzi 75-80°C po celú dobu dvoch hodín. Potom vodu vylejeme a šunkovar necháme pomaly vychladnúť. Vyberieme šunku z formy. Domáca šunka je hotová. Keď je vychladená, krájame ju na plátky. Môžeme servírovať na sviatočný stôl

Sledujte nás aj na sociálnych sieťach