Tajomstvo šťavnatosti pečeného bravčového mäsa je, piecť ho vcelku. Vyberte si pekný kus bravčoviny, upečte ho a až potom nakrájajte.
Suroviny na pečené bravčové mäso s kapustou (rozpočet pre 4 osoby):
1 kg bravčového pliecka, 1 lyžička soli, ½ lyžičky mletého čierneho korenia, zväzok polievkovej zeleniny, 2 cibule, 1 lyžička rasce, 2 lyžice masti, 600 g kyslej kapusty, 1/8 l bieleho vína, 2 zrniečka borievky, 1 bobkový list
Postup:
Mäso osolíme a okoreníme, vložíme do pekáča kožou smerom dole a podlejeme studenou vodou do výšky 2 cm. Pekáč vložíme do rozohriatej rúry. Zeleninu očistíme, umyjeme a pokrájame. Ošúpeme a nadrobno nakrájame cibuľu. Mäso asi po hodine otočíme a kožu po nakrajujeme do tvaru kosoštvorcov. Pridáme zeleninu a polovicu cibule, ochutíme rascou.
Mohlo by vás zaujímať
Dopekáme a často polievame vypečenou šťavou. Ak treba, dolejeme trochou vody. Zvyšok cibule na masti opražíme. Pridáme kapustu, podlejeme vínom, dochutíme borievkou a bobkovým listom. Asi 20 minút podusíme, napokon osolíme a okoreníme. Vypečenú šťavu a zeleninu prepasírujeme. Omáčku znova prevaríme a dochutíme. Pečené bravčové mäso s kapustou je hotové, môžeme ho podávať s knedľou.
1 porcia obsahuje: 4086 joulov (976 kalórií)